"We dachten eerst aan het inschakelen van externe hulp, maar omdat we een training hebben gehad in herstelgericht werken wilden we eigenlijk ook andere betrokkenen inschakelen."

Bundel met sterke verhalen

Zomer ’22 deelde ik verhaal nummer 250 en ik krijg vaak de vraag om de verhalen te bundelen. Ter gelegenheid van 20 jaar Eigen Kracht Centrale en 22 jaar Eigen Kracht-conferenties is er een boekje verschenen met 22 verhalen én veel achtergrondinformatie. Het werd uitgedeeld op ons jubileumsymposium. Alle 250 verhalen zijn te vinden op onze website. Eén van de mooie gevolgen van de verhalen is dat beroepskrachten, familieleden en Eigen Kracht-coördinatoren contact leggen om een verhaal te delen. Deze week was dat een leerkracht van een basisschool: “We hadden zorgen over een leerling in groep 5. Hij heeft een vorm van autisme, maar tot de zomer ging het prima op school. Nu werd hij steeds stiller en onttrok zich vaak aan activiteiten.”

Herstelgericht werken
“We dachten eerst aan het inschakelen van externe hulp, maar omdat we een training hebben gehad in herstelgericht werken wilden we eigenlijk ook andere betrokkenen inschakelen. We hebben het daar met de jongen en zijn ouders over gehad en ze wilden het proberen. We hebben de jongen gevraagd wie er mee konden denken en hij noemde zijn opa en zijn beste vriend uit groep 6. De ouders noemden ook twee familieleden. Verder zou de juf en de intern begeleider erbij zijn. En we nodigden iemand uit van het expertisecentrum om informatie te geven. Een collega heeft de kring voorbereid en begeleid.”

Eigenlijk simpel
“We hebben met elkaar benoemd waar hij goed in is en toen nagedacht over wat hij nodig heeft. Er kwamen mooie dingen uit. School en thuis maken samen een rooster, dat ze thuis op de koelkast hangen, zodat hij precies weet wat er wanneer gebeurt. Opa gaat twee middagen in de week met hem en zijn beste vriend ‘projecten’ doen thuis en ze mogen hierover een keer per maand vertellen in de klas. Hij gaat op judo. Op school gaat hij meedoen in een kunstproject van de bovenbouw. De ouders gaan een cursus volgen bij het expertisecentrum. Achteraf zeiden mijn collega’s en ik tegen elkaar: ‘Wat was dit eigenlijk simpel, het kostte weinig tijd en we hebben school en thuis zoveel beter verbonden.’ Voor ons heel waardevol om ook de ervaring van ouders, opa en tantes te horen. En voor hen om te horen wat wij kunnen doen. Het plan past echt helemaal bij hem. En ook bij ons.”

 

tekst: Hedda van Lieshout

Wekelijks een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.