"Soms ‘vertaalt’ hij, zodat anderen snappen wat ik bedoel en ik snap wat zij bedoelen."

Contact- en steunpersoon uit eigen netwerk

Alle Eigen Kracht-conferenties worden georganiseerd door Eigen Kracht-coördinatoren, die voor de conferenties en vooral voor alle familiegroepen dus heel belangrijk zijn. Naast training, coaching en intervisie, organiseren we workshops voor hen. We leggen hierbij verbinding met andere organisaties om van elkaar te leren. Vorige week vertelde iemand van stichting JIMwerkt over hun aanpak. Een JIM is een steunfiguur die een jongere zelf kiest uit de eigen omgeving, zoals een buur, sportcoach of opa. Een vertrouwenspersoon die de jongere inspireert, energie geeft, dingen leert en als nodig ook de waarheid kan zeggen. Zo’n JIM treedt als vertegenwoordiger op richting gezin en professionals.

Workshop
De JIM vertelde in de workshop hoe hij ooit ook zelf iemand uit zijn eigen netwerk had gekozen en hoe waardevol dat was. Hij had zelf ervaren hoe belangrijk het was dat die persoon een positie kreeg in overleg met professionals en hoe ze met elkaar meer serieus genomen werden. Wij herkennen dat vanuit de Eigen Kracht-conferenties, waar de kring gaat meedenken en meedoen. Zoals bij een jongvolwassene die al jaren in behandeling was bij een ggz-instelling en regelmatig moest worden opgenomen. Hij vertelde zijn begeleider dat hij met een aantal behandelaren niet goed kon praten en zich niet serieus genomen voelde. Hij wilde het anders, maar wist niet hoe. De begeleider stelde een Eigen Kracht-conferentie voor en dat wilde hij proberen. Tegen de Eigen Kracht-coördinator zei hij meteen: “Ik heb één vriend die ik blindelings vertrouw, hij snapt mij altijd.”

Vertalen
Uiteindelijk kwamen er zeven mensen naar de bijeenkomst en ze maakten een plan voor de komende periode. Onderdeel van het plan was dat de vriend contactpersoon werd en vanaf dat moment mee zou gaan naar gesprekken. Na een aantal maanden belden we om te vragen hoe het ging. Hij vertelde: “Het is zo fijn dat er iemand voor me is. Nu ik heb uitgesproken dat ik me alleen voelde en steun nodig heb, kan hij dat bieden. Ik voel me meer begrepen door de hele familie. En het helpt dat hij me steunt in gesprekken. Soms ‘vertaalt’ hij, zodat anderen snappen wat ik bedoel en ik snap wat zij bedoelen. Doordat we dit met elkaar hebben uitgesproken, is het voor iedereen duidelijk en ik hoef het niet meer alleen te doen.”

 

tekst: Hedda van Lieshout

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.