"Hem laten meedenken over steun voor de moeder als de jongens weer bij haar kwamen wonen, vond niemand een vraag waar hij aan kon bijdragen.”

Contact met beide families

Als iets duidelijk wordt bij Eigen Kracht-conferenties is het wel hoe blij kinderen zijn als na een echtscheiding een plan wordt gemaakt met beide families samen. Geen contact meer met één van de ouders kan heel pijnlijk zijn. Ook geen contact meer met opa en oma, ooms en tantes, neefjes en nichtjes, kennissen of anderen van die ene ‘kant’ is voor kinderen niet altijd te begrijpen. Een Eigen Kracht-coördinator houdt daar dan ook rekening mee bij het stellen van vragen over wie er kunnen meedenken over een plan.

Slecht contact
Bij de Eigen Kracht-conferentie voor twee jonge broertjes was dit onlangs aan de orde. Na een paar jaar in een pleeggezin zouden ze weer bij hun moeder gaan wonen. Met de vader is er een bezoekregeling onder toezicht van een gezinsvoogd. “De vader uitnodigen om mee te denken vond niemand een goed idee,” vertelt de Eigen Kracht-coördinator. “Het contact met hem was slecht. Hem laten meedenken over steun voor de moeder als de jongens weer bij haar kwamen wonen, vond niemand een vraag waar hij aan kon bijdragen.” Toch zorgde de vraag van de coördinator ervoor dat de familie ging nadenken over hoe de jongens wel weer contact konden krijgen met andere familieleden van vaders kant.

Onverwachte steun
De naam van een zus en een neef van de vader werden door enkele familieleden genoemd. De moeder stond ervoor open als zij benaderd zouden worden. De Eigen Kracht-coördinator: “De neef wilde meteen meedenken. Hij was altijd dol geweest op de jongens en vond het jammer dat hij ze niet meer zag. De zus had er moeite mee dat haar broer er niet bij mocht zijn. Uiteindelijk besloot ze niet te komen, maar ze stuurde een brief om voor te lezen. Zo liet ze weten dat de jongens altijd welkom zijn bij haar en dat ze voor hen een verbinding wil zijn naar andere familieleden van vaders kant. De moeder voelt zich zo gesteund van onverwachte zijde. De andere familieleden zijn blij dat de jongens meer positieve ervaringen kunnen opdoen met de kant van hun vader.”

tekst: Hedda van Lieshout

 

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.