“Het is voor mensen vaak moeilijk om hier te komen en het contact te blijven onderhouden als iemand hier lang is. En vaak hebben ze daarvoor een heel moeilijke tijd gehad met elkaar."

Contact vanuit een gesloten afdeling

We werden gebeld door een medewerker van een ggz-instelling. Ze wilde graag een Eigen Kracht-conferentie voorstellen aan een van haar cliënten. Hij verbleef al een tijd op de gesloten afdeling. Zijn broer kwam op bezoek, maar ze wist dat hij een groter netwerk had. Ze merkte dat hij er veel last had dat er nauwelijks contact was. “Er is ook veel gebeurd,” zei ze. “Het is voor mensen vaak moeilijk om hier te komen en het contact te blijven onderhouden als iemand hier lang is. En vaak hebben ze daarvoor een heel moeilijke tijd gehad met elkaar. Dat is in dit geval ook zo.”

Proberen
De man besprak het eerst met zijn broer. Samen besloten ze het te proberen. Het doel was: verbindingen herstellen, uitspreken wat er gebeurd is en een plan maken om contact te houden. “De man dacht dat behalve zijn broer niemand meer echt contact wilde,” vertelt de Eigen Kracht-coördinator. “Hij had heel moeilijke periodes gehad en daarbij zijn familie en vrienden pijn gedaan en buitengesloten. Toen zijn broer zei dat zijn zussen graag wilden komen, vond hij het goed dat ik ze belde. Zij zeiden ook meteen ‘ja’. Eén van de zussen vertelde dat de ex-vriendin van de man, met wie zij bevriend was, ook bezorgd om hem was en contact wilde. Zo bleken er tijdens de voorbereiding meer mensen die op afstand waren, er wel voor hem wilden zijn.”

Vanuit het hart
“Op advies van de medewerker hadden we een locatie buiten de instelling gezocht en toestemming gevraagd aan de instelling, omdat hij op een gesloten afdeling zat. Die toestemming kwam en zijn broer haalde hem op. De sfeer in de kring was gespannen. We maakten een openingsrondje en wat er toen gebeurde was indrukwekkend. Iedereen sprak vanuit het hart en één voor één zeiden ze dat ze er voor hem wilden zijn. ‘Ik hou van je,’ zei een zus. ‘Ik mis je,’ zei een vriend. In het besloten deel is een plan gemaakt over hoe ze contact blijven houden. Ze komen weer samen als hij naar huis kan, om daarvoor een plan te maken. Dat was teveel om nu al in één keer te bespreken. Toen dit plan klaar was, hebben ze samen gegeten. Dat was bijzonder. Het afscheid was lastig, maar de broers en zussen maakten ook grapjes met elkaar en er werd flink geknuffeld.”

 

tekst: Hedda van Lieshout

Wekelijks een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.