"Ik heb al vaak gevraagd wie nog meer iets voor hem kan betekenen, maar dat levert niets op.” 

Contacten van vroeger

Tijdens trainingen in de ouderenzorg bespreken we met elkaar helpende en passende manieren om het gesprek aan te gaan over iemands netwerk. Iedereen ziet het belang van een kring, maar doorvragen over mensen die voor iemand belangrijk zijn, blijkt niet zo gemakkelijk. We denken mee hoe ze kunnen doorvragen zonder veel extra tijd kwijt te zijn, op een manier die bij hen past. Een paar weken geleden oefenden we dit soort gesprekken. Een wijkverpleegkundige vertelde over een meneer die veel alleen was en zich eenzaam voelde. Ze zei: “Ik gun hem meer contacten, naast zijn dochter. Ik heb al vaak gevraagd wie nog meer iets voor hem kan betekenen, maar dat levert niets op.”

Buurman
We dachten samen na hoe ze dit gesprek nog eens aan kon gaan en welke vragen kunnen helpen. Tijdens het tweede dagdeel van de training vertelde ze: “Toen ik weer langs zou gaan, heb ik gevraagd of zijn dochter erbij kon zijn. Dat lukte. Toen ik vroeg wie belangrijk voor hem waren of geweest waren, dachten zijn dochter en hijzelf samen na. Ze bespraken zijn leven toen zijn vrouw er nog was en de kinderen jonger waren. Ineens noemde hij Willem. Een buurman met wie hij naar de kaartclub ging toen ze naast elkaar woonden. Ze hadden al jaren geen contact meer, maar hij dacht nog vaak aan hem. Ze vroegen zich af of hij daar nog zou wonen en de dochter zei dat ze wel eens langs zou rijden.”

Kerstperiode
“Toen ik weer bij deze meneer kwam, was Willem al op bezoek geweest. De dochter had aangebeld. Willem woonde er nog en was blij verrast. Hij was ook weduwnaar en zijn oudste zoon was in de buurt komen wonen, maar hij had nog vaak aan zijn vroegere buurman gedacht. Willem bleek contact te hebben met een andere gemeenschappelijke vriend, van de kaartclub. De man vertelde dat ze nu hadden afgesproken om rond de kerst bij elkaar te komen. De ene vriend wordt dan gebracht door zijn zoon en de ander kan komen op zijn scootmobiel. De man zei: ‘Het is heerlijk om met mijn vrienden over vroeger te praten. En ik ben ook blij dat ik niet de hele kerstperiode afhankelijk ben van mijn dochter, die doet al zoveel. Nu heeft ze minder zorgen om mij.’”

 

tekst: Hedda van Lieshout

Wekelijks een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.