“Ik laat de oplossingen dan echt bij hem en denk alleen mee als hij erom vraagt. Ik vertrouw op zijn eigen kracht en kunnen.”

Daar níet?

Deze week mocht ik een training geven over ‘eigen kracht’ aan hulpverleners van enkele jeugdteams. In trainingen vindt altijd een interessante uitwisseling plaats. De deelnemers hebben mooie voorbeelden waar ze de verbinding leggen naar het netwerk van de gezinnen en waar ze regie daar laten. Vooraf denken ze na over het begrip eigen kracht. Over wat het betekent voor hun eigen handelen om de regie bij ouders te laten en uit te gaan van de eigen kracht van hen en van hun familie en vrienden. En over situaties waarin ze wél en juist níet denken aan ‘eigen kracht’.

Huilbaby
In veel praktijksituaties wordt daar vooral wel aan gedacht. “Als een moeder bij me is met een huilbaby, denk ik natuurlijk mee en geef advies. Maar ik vraag ook of ze het erover gehad heeft met mensen in haar omgeving. En vraag door op mensen die kunnen meedenken en mogelijk ook kunnen ondersteunen. Dat zit zo in mijn werkwijze, omdat ik weet dat netwerk dan erg belangrijk is,” vertelt een van de hulpverleners. Een ander geeft een voorbeeld van een vader die een vraag heeft over het slapen van zijn zoontje, maar heel bewust zijn eigen pad kiest: “Ik laat de oplossingen dan echt bij hem en denk alleen mee als hij erom vraagt. Ik vertrouw op zijn eigen kracht en kunnen.”

Geweld
Als er sprake is van huiselijk geweld denken de meeste deelnemers vooraf niet aan eigen kracht: “In die situaties denk ik niet aan doorvragen op familie en vrienden, omdat ik vind dat daar professionals nodig zijn,” aldus een deelnemer. “Dat vind ik na vandaag nog steeds, maar ik realiseer me nu wel dat het én én kan zijn. Ook als jeugdbeschermers nodig zijn, zijn mensen uit het eigen netwerk van belang. Uiteindelijk brengen die veiligheid op de lange termijn. Als ingrijpen nodig is, kan daarnaast worden gestart met het groter maken van de kring van mensen om iemand heen. Ik kan dus ook bij mishandeling doorvragen op de mogelijkheid van meedenken door mensen die het belangrijk vinden dat het goed gaat met het kind of het gezin.”

tekst: Hedda van Lieshout

 

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.