Hoewel de vrouw graag wilde dat de coördinator het proces ondersteunde, zag ze dat haar vader deze rol op zich nam.

“Dat kunnen we zelf ook”

“Een mooi aanbod, mevrouw, maar we komen er zelf wel uit,” reageerde een vader en opa op het telefoontje van een Eigen Kracht-coördinator. Zijn dochter had op advies van een professional een Eigen Kracht-conferentie aangevraagd. De vrouw had borstkanker met uitzaaiingen in de hersenen. Ze moest af en toe worden opgenomen in het ziekenhuis, soms ook geheel onverwacht door uitvalsverschijnselen. De vrouw woonde alleen met haar vier kinderen en had niet lang meer te leven. De coördinator: “Bij het eerste gesprek zei ze geen contact meer te hebben met de vader van de oudste twee kinderen en zijn familie. Met de vader en familie van de andere twee kinderen was goed contact.”

Ziek
“Al snel sprak ik de vader van deze vrouw, opa van de vier kinderen. Hij snapte de bedoeling en vond ook dat er een plan nodig was, maar dat hoefde ik niet te regelen,” vertelt de coördinator. “Hij vond het wel goed dat ik met de moeder overlegde en andere mensen belde. Ik had contact gezocht met de ouders van de eerste man en die waren blij dat ik belde. Ze hadden gehoord dat hun ex-schoondochter ziek was, maar wisten niet hoe ernstig het was. Ze hadden hun kleinkinderen al lang niet gezien en wilden graag meedenken. Ze namen contact op met hun zoon en stelden ook hun overige familie op de hoogte van de situatie. Deze opa belde vervolgens met de andere opa, de vader van de vrouw, en bood aan ook mee te denken.”

Opa’s
De Eigen Kracht-coördinator hield contact met de vrouw en hoorde dat er veel gebeurde in de familie. Hoewel de vrouw eerst graag wilde dat de coördinator het proces ondersteunde, zag ze dat haar vader deze rol op zich nam: “Het is bijzonder om te merken hoe de families samenkomen. Eigenlijk door jullie vraag: ‘is het een idee zijn om gezamenlijk een plan te maken voor de kinderen?’ Nu is er weer verbinding en ik voel dat we eruit komen, dat geeft rust.” De opa’s regelden inderdaad alles en de professional is blij met het plan dat ze maakten. Soms is een klein zetje en veel vertrouwen in wat mensen samen kunnen bereiken al voldoende.

tekst: Hedda van Lieshout

 

Wekelijks een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.