"Het hielp dat hun moeder, tante en nicht erbij waren, die konden ook vertellen over hun pijn en vragen stellen."

De charme van vergeving

“Als je me wil omschrijven: ik ben een ‘big believer’ in restorative justice,” vertelt Lisette Poppen. Daarnaast is ze ook coördinator mediationbureau bij het Openbaar Ministerie Curaçao. Ze was in Nederland en had een afspraak met Rob van Pagée, oprichter van de Eigen Kracht Centrale, die jaren geleden training gaf in herstelgericht werken op Curaçao. Lisette: “We zijn er al heel lang mee bezig en kijken steeds hoe we herstelgesprekken kunnen doen naast rechtspraak. Ik zie keer op keer wat het doet met een persoon als hij of zij in gesprek gaat met alle betrokkenen.”

Rechte rug 
“De verschillende partijen komen binnen, gekrenkt, naar beneden kijkend en willen niet praten. Maar dan stel ik vragen en gaan ze vertellen en zie je dat de rug steeds rechter wordt, hun hoofd omhooggaat en dan kijken ze elkaar in de ogen en dan zie je de ‘power’. Het gaat steeds over luisteren naar hun verhaal. Ik denk aan het verhaal van twee zussen die al dertien jaar niet met elkaar gesproken hadden. Hun ruzie ging zover dat de politie eraan te pas was gekomen en toen kwam hun moeder bij ons en zei: ‘Ik kan niet meer, al die haat.’ De zussen wilden eerst niet, maar ze gaven wel toe dat ze er last van hadden en voor hun moeder wilden ze komen. De één begon te praten en toen bleek er een groot misverstand te zijn. Niemand had dit geweten en nu werd het benoemd.”

Lichamelijke verandering 
“Ik hoefde niets meer te doen, ze deden het zelf. Ze spraken het uit en omhelsden elkaar. Ze hadden elkaar dertien jaar gemist om iets dat niet waar was. Het hielp dat hun moeder, tante en nicht erbij waren, die konden ook vertellen over hun pijn en vragen stellen. Ik merk steeds weer dat zoveel naasten ook betrokken zijn en last hebben van de pijn. De kern van het herstelgericht werken is dat we mensen bij elkaar brengen om te delen met elkaar. Zodat ze angst, leed en blokkades kunnen loslaten. Als ze het uitgesproken hebben, dan zie je opluchting, ruimte en vrijheid. Dan zie je zelfs lichamelijke verandering. Ik noem het wel ‘de charme van vergeving’, waardoor mensen weer kunnen dansen door het leven.”

 

tekst: Hedda van Lieshout

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.