"Ik kan niemand bellen, ik heb alles verpest, er is te veel gebeurd, ik kan ze niets vragen."

De drempel van schaamte over

De Eigen Kracht Centrale is onderdeel van een Europees netwerk van landen die Eigen Kracht-conferenties organiseren, internationaal Family Group Conferences geheten. Deze week vertelde een Oostenrijkse collega over hun digitale congres over schaamte en Family Group Conferences. Zo kreeg ik ook met mijn collega’s een mooi gesprek hierover. Een collega zei: “Bij schaamte sluiten mensen zichzelf uit, omdat ze het gevoel hebben niet oké te zijn in de ogen van een ander. Bij een Eigen Kracht-conferentie proberen we juist te verbinden. Schaamte zorgt voor een muur en wij proberen de muur te doorbreken.” Ze vertelt over een gezin dat geen contact meer had met familie, vrienden of buren.

Verpest
“Een gezin met twee kinderen van 6 en 4 jaar. De man had een alcoholverslaving. Hij was zijn werk kwijtgeraakt en thuis waren veel spanningen. De vrouw werkte, maar meldde zich vaak ziek omdat ze het niet aankon. We werden gebeld door een therapeut die sinds kort de man begeleidde. Deze zei: “Hij heeft hulp gezocht en is op de goede weg. Maar het gezin redt het niet zonder netwerk. Als ik daarover begin, dan zegt de vader: ‘Ik kan niemand bellen, ik heb alles verpest, er is te veel gebeurd, ik kan ze niets vragen.’ De moeder zei: ‘Mijn familie snapt niet dat ik bij hem ben gebleven, ik heb niet goed voor mijn kinderen gezorgd. Ik kan ze niet onder ogen komen.’”

Ander perspectief 
Uiteindelijk is er toch een bijeenkomst geweest met familie, vrienden én een buurvrouw. Ik vraag mijn collega wat heeft gemaakt dat ze toch verbinding durfden te leggen. Ze vervolgt: “Tijd voor voorbereiding, de kring van betrokkenen én waardevol belang. Tijdens de voorbereiding zei een professional: ‘Ik heb je leren kennen als een goede kerel die hulp heeft gezocht, omdat hij het beste wil voor zijn kinderen.’ De vrouw vroeg haar schoonmoeder erbij en die zei: ‘Je bent altijd een goede zoon geweest.” Zo kwam erkenning voor wat wél goed was, door de kring van familie en vrienden. En er was gedeeld belang, ook voor deze ouders: de kinderen. Dit alles maakte dat ze over de drempel durfden te stappen en we mensen mochten uitnodigen. In de bijeenkomst was ruimte voor het hele verhaal en dat gaf een ander perspectief. Het was heel spannend voor iedereen, maar het lukte om te kijken naar de toekomst en daarvoor een plan te maken, met erkenning voor de bijdrage van iedereen.”

 

tekst: Hedda van Lieshout

Wekelijks een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.