“Mijn nichtje heeft het laatste jaar zoveel meegemaakt, ze heeft echt een rustige vakantie nodig.”

De Eigen Kracht Centrale gaat niet op vakantie

Natuurlijk hebben de mensen van de Eigen Kracht Centrale ook een keer vakantie, maar de mogelijkheid om te starten met een Eigen Kracht-conferentie blijft de hele zomer hetzelfde als altijd. Dat lukt omdat er een grote landelijke poule van Eigen Kracht-coördinatoren is die zeer gevarieerd is in achtergrond, maar ook in vakantieplanning. Ook met de collega’s wordt een planning gemaakt zodat doorgewerkt kan worden, omdat dit belangrijk blijkt. Enerzijds omdat juist de vakantieperiode voor veel mensen een moeilijke tijd is. Anderzijds omdat het helpend is als wij tijdens de vakantie van professionals alvast aan de slag gaan met het netwerk.

Vakantieplanning
Vorige zomer kregen we een vraag voor een 11-jarig meisje. Haar ouders gingen scheiden en maakten veel ruzie. Het lukte hen niet om samen een plan te maken. Een week voor de vakantie werd dat een dringend probleem, want er moest een vakantieplanning komen. Een Eigen Kracht-coördinator ging meteen op pad en gelukkig zag iedereen de noodzaak om samen te komen. Een oom zei: “Mijn nichtje heeft het laatste jaar zoveel meegemaakt, ze heeft echt een rustige vakantie nodig.” Er waren bruggenbouwers in de familie: een zus van de moeder die de kant van de vader begreep en een zus van de vader die aandacht vroeg voor het verhaal van de moeder. Vooral door deze mensen lukte het om binnen een week samen te komen en een gezamenlijk plan voor de vakantie te maken.

Overbrugging
Na die bijeenkomst ontstond een nieuwe vraag. De ouders hadden allebei een nieuwe woning en er moest veel geregeld worden. Het meisje zou na de vakantie van school veranderen en had begeleiding nodig. Ze vroegen dit aan de betrokken hulpverlener, maar die ging vier weken weg. Zij zei: “Ik heb veel vertrouwen in jullie, ga alvast aan de slag met jullie netwerk. Een Eigen Kracht-coördinator kan jullie helpen om de kring samen te brengen en een plan voor alle vragen te maken. Ik stuur jullie voor mijn vakantie informatie over mijn mogelijkheden voor begeleiding, dan kunnen jullie dat meenemen. Na mijn vakantie zie ik het plan en kan ik daarmee aan het werk.” Precies zo is het gegaan, waardoor de vakantietijd is overbrugd en er geen tijd verloren ging. Het meisje kon na de vakantie met passende begeleiding van de hulpverlener en steun van haar kring naar haar nieuwe school.

 

tekst: Hedda van Lieshout

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.