“Ik was afhankelijk geworden van hulpverleners, ik was geïsoleerd."

De kracht van samen

‘Samenwerken met ouders rond uithuisplaatsing’ was de titel van het symposium dat dinsdag 21 maart plaatsvond. Eigen Kracht Centrale organiseerde dit met Leger des Heils afdeling Gezinshuizen, CHE, lectoraat Jeugd en Gezin, Mijn Kind uit Huis, Simba Familiezorg en Stichting Jeugddorp De Glind. Honderdvijftig mensen kwamen luisteren naar verhalen van ouders van Mijn Kind Uit Huis, wisselden met elkaar ervaringen uit en dachten na over samenwerking tussen professionals en ouders en hun naasten. Er was veel saamhorigheid in het zoeken naar mogelijkheden hoe het normaal wordt dat we luisteren naar kinderen, ouders en hun naasten.

Alleen
Samen met een moeder en een Eigen Kracht-coördinator begeleidde ik een workshop ‘Alleen zorg die met alle betrokkenen is gekozen, is passende zorg’. De moeder vertelde over de tijd dat het niet goed ging met haar en er zorgen waren over haar kinderen. De betrokken beroepskrachten zeiden dat er geen netwerk was en er niet gebouwd kon worden op de mensen die er wel waren. Er werd gezegd dat de kinderen mogelijk uithuisgeplaatst zouden worden. Ze vertelt: “Ik was afhankelijk geworden van hulpverleners, ik was geïsoleerd. Gelukkig was er één hulpverlener die zei dat mijn netwerk belangrijk was. Toen kwam de Eigen Kracht-coördinator.” Zij vult aan: “Toen ik bij haar kwam, voelde ze zich alleen en kwam moeilijk uit haar woorden. Ze noemde wel meteen belangrijke mensen voor haar en de kinderen.”

Werkdruk
“Haar familie zei: ‘We willen er graag zijn voor de kinderen en betrokken blijven.’ Ze hadden het gevoel dat ze eerder buitenspel waren gezet. Nu konden ze meedenken.” De familie maakte met de moeder een plan waardoor de kinderen thuis konden blijven en er weer structuur en rust kwam. De moeder: “Stap voor stap ging het beter, mijn familie doet veel. De ondertoezichtstelling is eraf en ik heb werk gevonden. Het vertrouwen dat we kregen heeft geholpen. De enorme werkdruk van professionals is minder groot als het netwerk betrokken is.” De Eigen Kracht-coördinator benadrukt hoe knap het is dat deze moeder voor zoveel mensen haar verhaal deelt. Dat gold dinsdag voor alle ouders die er waren en voor de jongere die prachtig het lied ‘Ken je mij?’ zong voor alle aanwezigen. Wat we meenemen van deze dag: luister naar jongeren, ouders en hun naasten en vertrouw op de kracht van samen!

 

tekst: Hedda van Lieshout

Wekelijks een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.