"De thuiszorgmedewerker stelde voor om een bijeenkomst te houden met familie om te kijken wat er nodig is om te zorgen dat mijn oma daar voorlopig kon blijven wonen.”

De lasten verdelen

“Ik zag dat mijn moeder het niet meer volhield, maar zij wilde het niet horen,” vertelt een vrouw. Haar moeder zorgt voor haar oma, die nog thuis woont en beginnende dementie heeft. “Mijn oma heeft veel zorg nodig en mijn moeder was daar elke dag, naast haar werk. Ik kaartte het bij hen aan, maar mijn oma vond dat het heel goed ging zo en mijn moeder wilde alleen maar dat het goed ging met mijn oma. Ik was een keer bij mijn oma toen de thuiszorg er was. Zij hadden zorgen over haar. De thuiszorgmedewerker stelde voor om een bijeenkomst te houden met familie om te kijken wat er nodig is om te zorgen dat mijn oma daar voorlopig kon blijven wonen.”

Voor wie
“Mijn oma vond zo’n bijeenkomst niet nodig, ze redde het prima met mijn moeder en de thuiszorg. Anderen hadden het volgens haar te druk of woonden te ver weg en ze wilde er verder echt niemand bij hebben. Daarmee was het klaar. Ook voor mijn moeder. Maar niet voor mij. Ik wilde mijn moeder ontlasten, maar wist niet hoe. Ik kende een Eigen Kracht-coördinator en besprak mijn zorg. Zij zei dat we ook een kring konden maken voor mijn moeder én mijn oma. Samen dachten we daarover na en ik zei dat de vraag eigenlijk was hoe we het met elkaar op een prettige manier kunnen volhouden. Ik wilde dat mijn moeder minder op haar schouders kreeg en natuurlijk ook dat mijn oma in haar huis kon blijven.”

Ontspannen
“Ik besprak dit met mijn moeder, die het moeilijk vond. Toen belde ik mijn tante, die het meteen snapte en zij belde mijn moeder. Mijn tante zei dat het tijd werd dat ook anderen meer gingen doen, maar dat het zo vanzelfsprekend was dat zij er altijd was dat niemand er echt over nadacht. De Eigen Kracht-coördinator hielp me om familie en buren bij elkaar te brengen. Eigenlijk was iedereen blij dat ze mee konden denken. We kwamen bij elkaar en maakten een plan. Een paar tantes en buren namen dagelijkse taken op zich, anderen konden alleen af en toe iets doen. Maar het belangrijkste was dat we het echt samen deden en ik zag mijn moeder steeds meer ontspannen. We luisterden goed naar haar en mijn oma, maar zorgden wel dat de last verdeeld werd. Daar was uiteindelijk iedereen blij mee.”

 

tekst: Hedda van Lieshout

Wekelijks een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.