“We gaan niet problematiseren, maar beginnen met wat de familie belangrijk vindt."

De nadruk op wat goed gaat

“Bij grote zorgen is het moeilijk het positieve nog te zien. “Toch lukte dat deze jeugdbeschermer,” vertelt een collega. “Ze legde steeds de nadruk op wat nog goed ging.” Er is veel aan de hand in het gezin van een veertienjarig meisje. Haar vader heeft een bipolaire stoornis, haar zusje van elf woont niet meer thuis en zelf heeft ze epilepsie. Doordat ze haar medicijnen onregelmatig slikt, krijgt ze vaker aanvallen. Er zijn zorgen omdat de vader zich terugtrekt en beide ouders moeilijk kunnen omgaan met het gedrag van hun oudste dochter. De school trekt aan de bel bij de jeugdbeschermer. Zij stelt een Eigen Kracht-conferentie voor.

De rest komt later
De Eigen Kracht-coördinator bezoekt het meisje, dat graag leuke dingen wil doen met mensen die ze kent. Haar ouders willen in gesprek over haar gezondheid, wat het meisje ook wel snapt. “De familieleden zeiden allemaal dat het nu eens over het meisje moest gaan,” vertelt de coördinator. “Ze wilden een plan voor haar maken. Ook de jeugdbeschermer wilde aansluiten bij het meisje en kijken naar de positieve zaken. Het ging altijd over de vader en over de ziekte en iedereen vond dat dit anders moest. Voor de school was het lastiger, daar bleven ze de nadruk leggen op wat de ouders niet goed deden.” De jeugdbeschermer is duidelijk: “We gaan niet problematiseren, maar beginnen met wat de familie belangrijk vindt en wat daarna komt, komt daarna wel.” Ze heeft vertrouwen in deze kring.

Echt een plan voor haar
Achteraf vertellen de deelnemers dat twee dingen heel behulpzaam waren: het centraal stellen van het meisje en de goede informatie over de ziekte, zodat ze het meisje op een passende manier kunnen ondersteunen. “We zijn de moeilijke dingen zeker niet uit de weg gegaan en daar is aandacht voor geweest. Ook hebben we rekening gehouden met de voorwaarden, maar we hebben vooral naar haar geluisterd,” licht een deelnemer toe. “Als het goed gaat met haar, zijn er minder zorgen en dat heeft een positief effect op alle gezinsleden. Het plan was echt een plan voor haar. Ze straalde helemaal toen ze het presenteerde.”

tekst: Hedda van Lieshout

 

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.