“Ik sprak hun taal, dat hielp. Ze waren doodsbang dat de kinderen werden afgepakt en hielden daarom alles af."

De Nieuwe Polder

‘Op naar een samenleving waarin we voor elkaar zorgen!’ is de slotzin van ons essay over de toekomst van jeugdzorg in de bundel ‘De Nieuwe Polder, hoe rolt geld weer de goede kant op?’. Deze bundel met essays over twaalf onderwerpen, is afgelopen woensdag gelanceerd ter gelegenheid van het vijfjarig bestaan van Social Finance. In het essay ‘De kracht van samen’ pleiten we voor het investeren in informele netwerken en laten we zien hoe dit kan, wat het betekent en wat nodig is in beleid en financiering. Onze verhalen tonen wekelijks wat er mogelijk is als we vertrouwen hebben in kringen rond kinderen.

Rechter
Ook deze week vertelt een Eigen Kracht-coördinator over een situatie waar de kring het verschil maakte. Er was gebeld door een jeugdbeschermer die grote zorgen had over twee kinderen van 7 en 9 jaar. De ouders kwamen uit Algerije en de jeugdbeschermer kwam niet binnen. Om die reden en omdat van meerdere kanten signalen kwamen dat het niet veilig was, had hij een machtiging voor uithuisplaatsing aangevraagd bij de rechter. De rechter wees dit af. Maar de zorgen bleven, er was een plan nodig. Omdat het in vakanties vaak misgaat, moest dat voor de kerstvakantie. De jeugdbeschermer belde ons.

Angst
De Eigen Kracht-coördinator: “Ik sprak hun taal, dat hielp. Ze waren doodsbang dat de kinderen werden afgepakt en hielden daarom alles af. Voorwaarde van de jeugdbeschermer was dat de vader zich zou aanmelden voor hulp bij zijn verslaving. Dat had hij niet gedaan, omdat hij hulpverleners niet vertrouwde. De ouders snapten het idee van een bijeenkomst met mensen die belangrijk voor hen zijn en ik mocht twee zussen van de vader en een buurvrouw bellen. Het feit dat de jeugdbeschermer hun de kans wilde geven om zelf een plan te maken, gaf vertrouwen. De zussen kwamen langs en zeiden ook dat hun broer hulp moet zoeken. Eén van hen ging met hem mee. Zo is al voor de bijeenkomst aan die voorwaarde voldaan. Dankzij de zussen wordt de kring groter en inmiddels zijn ze ook in gesprek met de jeugdbeschermer, de buurvrouw ondersteunt hen hierbij. Zo is al veel gebeurd in de voorbereiding, zijn de spanningen eigenlijk weg en kijkt iedereen uit naar de bijeenkomst volgende week.”

 

tekst: Hedda van Lieshout

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.