“Ik heb niemand die kan meedenken, alleen mijn pb’er. Die kent mij al lang en kan goed meedenken.” 

De toekomst overzien

“Kan ik zo’n plan samen met mijn pb’er maken?” Een Eigen Kracht-coördinator is twee keer bij een jonge vrouw met een licht-verstandelijke beperking op bezoek geweest. De eerste keer heeft hij uitleg gegeven over het maken van een plan met mensen die belangrijk voor haar zijn. Vandaag zouden ze samen de vraag formuleren voor de planbijeenkomst en een overzicht maken van wie er kunnen meedenken. Maar de vrouw kan geen namen noemen. “Ik heb niemand die kan meedenken, alleen mijn pb’er. Die kent mij al lang en kan goed meedenken.”

Fijn contact
De aanvraag werd gedaan door de persoonlijk begeleider (pb’er) van de vrouw. De vrouw voelde zich al lange tijd somber. Sinds het voorjaar van 2020 is haar vrijwilligerswerk gestopt vanwege corona. Ze ziet weinig mensen, maar zegt dat ze dat niet erg vindt. Ze kijkt series en gamet veel. Toch denkt de persoonlijk begeleider dat het verlies van contact met mensen voor de somberheid zorgt. De Eigen Kracht-coördinator besluit de pb’er te bellen en met haar op de speaker erbij noemt de vrouw toch wat namen van mensen die ze wel ziet of spreekt of die ze mist: “Bij mijn vrijwilligerswerk wandel ik in de pauze met twee collega’s. Die heb ik al meer dan een jaar niet gezien. Ik videobel af en toe met mijn tante. En mijn broer komt soms langs met wat boodschappen.” Uiteindelijk is er een lijstje van zeven mensen met wie de vrouw af en toe fijn contact heeft. “Deze mensen wil ik wel weer zien en spreken,” zegt ze. Het idee dat ze hen allemaal binnenkort ziet, maakt haar blij.

Eigen regie
Tijdens de bijeenkomst wordt gestart met het samen formuleren van de vraag. Nu iedereen bij elkaar is, vindt de vrouw dat makkelijker dan van tevoren. “Deze mensen weten inderdaad veel van mij en van wat ik belangrijk vind. Zij kunnen goed met mij meedenken. Maar ik kan de toekomst niet overzien als ik alleen ben. Ik ben gewend om dan mijn pb’er te bellen.” Met elkaar maken ze een plan waardoor de vrouw minder vaak alleen is. Ook spreken ze af dat wanneer ze een besluit moet nemen, de vrouw en de pb’er voortaan ook iemand uit de kring vragen om mee te denken. De begeleider: “Ze is niet alleen minder somber, maar neemt ook meer regie over haar leven.”

 

tekst: Jolanda Stellingwerff

Wekelijks een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.