"Ze wil er met niemand buiten ons gezin over praten en zegt altijd dat het goed gaat. Dan vinden wij het moeilijk om eerlijk te zijn en te delen, want we willen niets achter haar rug om doen."

De vakantietijd doorkomen

Het is vakantietijd. Voor de meeste mensen een fijne periode, waar ze lang naar uitkijken. Maar niet voor iedereen. Een moeder: “Voor ons is de vakantie al jaren de meest vreselijke tijd. Mijn dochter van 17 jaar heeft last van een dwangstoornis en psychoses. Met hulp van een therapeut gaat het over het algemeen redelijk goed. Wat haar heel erg helpt, is vaste structuur. Een dagritme met activiteiten, waaraan ze houvast heeft. In vakanties valt deze houvast weg. Dan gaat het meteen mis. Met ons gezin kunnen we het niet genoeg opvangen. De andere kinderen hebben ook behoefte aan vakantie en dingen voor zichzelf.”

Crisisdienst
“De afgelopen jaren hebben we in vakantieperioden, maar ook perioden dat dingen om andere reden anders gaan, vaak de crisisdienst moeten bellen. Er gebeurt dan te veel en het is al een paar keer zo misgegaan dat ze moest worden opgenomen. Dit is ook wel eens gebeurd in het weekend, als er onverwacht iets misgaat. Ze wil er met niemand buiten ons gezin over praten en zegt altijd dat het goed gaat. Dan vinden wij het moeilijk om eerlijk te zijn en te delen, want we willen niets achter haar rug om doen. Hierdoor kunnen we nooit hulp vragen. Met de vakantie in aantocht vertelde de therapeut ons een maand geleden over Eigen Kracht. Mijn dochter zag dat eerst niet zitten, want dan zou ze toch meer moeten delen. Toen haar beste vriendin bij ons was, hebben we het er samen over gehad. Zij zijn toen naar buiten gegaan en toen ze terugkwamen zei mijn dochter ‘Ik wil het proberen’.”

Schema
“Ze zag zo op tegen de vakantietijd, dat ze bijna alles wel wilde. Het mooie was dat twee tantes, waar ze vroeger vaak was, maar nu nauwelijks contact mee heeft, zo blij waren dat ze gevraagd werden. Dat was voor mijn dochter een keerpunt. Dat familie wilde komen was een grote opluchting. Ze was eigenlijk vooral bang geweest dat mensen haar zouden afwijzen. Nou, het tegendeel bleek waar: er kwamen achttien mensen. We maakten een heel praktisch plan, dag voor dag. Een vast schema, inclusief plan B. Vol vaste activiteiten en vol steun, ook voor ons en de andere kinderen. Tot mijn opluchting vond iedereen het fijn om te kunnen helpen. Ik draag het niet meer alleen en zie voor het eerst in jaren niet op tegen de vakantie.”

 

tekst: Hedda van Lieshout

Wekelijks een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.