"Ondanks dat ik toch uithuisgeplaatst ben, heeft het wel voor ons bijgedragen. Zoals met elkaar praten in plaats van dingen voor jezelf houden."

Dertien jaar later

Vorige week kreeg een collega een bijzondere e-mail. Daarin stond onder meer: “Waarschijnlijk ben ik wel bekend bij jullie, aangezien ik voorkom in het voorlichtingsfilmpje. Nu ben ik 25 en ik ben een boek aan het schrijven. Dit gaat over mijn leven in een zorginstelling. Omdat ik een Eigen Kracht-conferentie heb gehad, komt dat natuurlijk ook voor in mijn boek.” De e-mail maakte nieuwsgierig en op verzoek vertelt Angelique meer over hoe het met haar gaat en over de plannen voor haar boek.

Ervaring delen
Angelique: “Toen mijn Eigen Kracht-conferentie gehouden werd, kreeg Eigen Kracht net wat meer bekendheid. Daarom hebben we in 2007 meegewerkt aan een voorlichtingsfilm. Zeven jaar later is een vervolgfilm gemaakt. Daarin vertel ik hoe ik de Eigen Kracht-conferentie heb ervaren. Ondanks dat ik toch uithuisgeplaatst ben, heeft het wel voor ons bijgedragen. Zoals met elkaar praten in plaats van dingen voor jezelf houden. Ik vond het toen erg leuk om terug te kijken. Ook omdat ik het van belang vind om andere mensen te ondersteunen en mijn ervaring te delen.”

Vooroordelen
Haar ervaring delen om anderen te helpen is voor Angelique een reden om haar boek te schrijven: “Over zorg en over instellingen bestaan veel vooroordelen en ik wil daar graag een goed verhaal tegenover zetten. Ik merk namelijk dat er veel onbegrip is in de buitenwereld over zorginstellingen. De goede verhalen hoor je nooit. Natuurlijk is het niet altijd leuk om op groepen te wonen of dat instanties zich met jouw situatie bemoeien. Toch weet ik zeker dat als ik dit allemaal niet had gedaan, dat ik niet stond waar ik nu sta. Met hulp vanuit de groep waar ik woon bijvoorbeeld, heb ik mijn opleidingen kunnen doen.”

Kracht
“De Eigen Kracht-conferentie heeft mij kracht gegeven om door te gaan,” vertelt ze verder. “Het heeft mijn moeder en mij dichter bij elkaar gebracht tot op de dag van vandaag. Terwijl we daarvoor altijd ruzie hadden. Met mijn broertjes gaat het supergoed. Mijn oudste broertje woont bij mijn opa en oma en werkt volledig. Mijn jongste broertje woont in een gezinshuis en gaat nog naar school.” In een blog vertelt Angelique uitgebreid over hoe het nu met haar gaat en dat ze haar boek graag wil uitgeven: “Voor ouders en verzorgers, maar zeker ook voor jongeren.”

Lees hier het blog van Angelique

tekst: Hedda van Lieshout

 

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.