"Het lukt me niet om los te laten, vooral voor het jongste meisje wil ik alles geregeld hebben."

Dichtgetimmerd met voorwaarden

Bij aanvragen voor een Eigen Kracht-conferentie in een situatie van ingrijpen of dreigend ingrijpen, is het heel belangrijk om het formele en het informele netwerk bij elkaar te brengen. We vragen de betrokken professional om bij het begin van het proces voorwaarden voor veiligheid te stellen waaraan het plan moet voldoen. “Dit levert vaak boeiende gesprekken op,” vertelt een collega. “Bijvoorbeeld als een jeugdbeschermer de voorwaarden zo opstelt dat het weinig ruimte laat voor het netwerk. Een paar weken geleden was er zo’n situatie waar een uithuisplaatsing dreigde.”

Voorwaarden
“Het ging om een gezin met drie kinderen,” vervolgt mijn collega. “De moeder had een alcoholverslaving. De vader zorgde de afgelopen jaren vooral voor de kinderen, maar kon sinds een aantal maanden weinig doen door een ernstig rugprobleem. Er waren veel spanningen. School trok aan de bel, de jeugdbeschermer had grote zorgen. Ze besloot een Eigen Kracht-conferentie aan te vragen, omdat ze het gezin de kans wilde geven een plan te maken. Ze vulde het formulier in met haar voorwaarden. Toen ik dit formulier kreeg, schrok ik. Het was eigenlijk al een heel plan, zeer gedetailleerd. Ik legde haar voor dat dit betekende dat de informele kring eigenlijk over weinig kon nadenken en dat iedereen op deze manier voelde dat het plan niet van de familie, maar van haar was.”

Ruimte geven 
“Ze snapte dit wel, maar vond het in deze situatie toch heel lastig om voorwaarden los te laten. Dat kwam door haar zorgen over de veiligheid van de kinderen. Ze zei: ‘Het lukt me niet om los te laten, vooral voor het jongste meisje wil ik alles geregeld hebben.’ Ik vroeg haar of ‘geregeld hebben’ hetzelfde is als ‘zelf regelen’. Dat gaf een opening om opnieuw te kijken naar het stellen van voorwaarden waarbinnen de familie en vrienden, die er wel bleken te zijn, hun plan konden maken. Tijdens de voorbereiding merkte de jeugdbeschermer dat meerdere familieleden haar zorgen deelden. Dat gaf haar vertrouwen en daardoor lukte het om meer ruimte te geven. Dit ging stap voor stap en leidde ertoe dat tijdens de bijeenkomst het informele netwerk echt hun eigen plan kon maken. Dat werd een veilig en passend plan, waarin de kinderen thuis konden blijven, met steun van de informele en formele kring.”

 

tekst: Hedda van Lieshout

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.