"Twee van de kinderen hebben ADHD en volgens de jeugdbeschermer ‘stuiteren ze door het huis’. Oma vangt normaal de kinderen regelmatig op, maar die hulp is nu weggevallen."

Digitaal versterken

“Juist in deze lastige tijden hebben sommige mensen extra ondersteuning nodig. Terwijl bepaalde steun nu wegvalt. Dat veroorzaakt op veel plekken problemen,” zegt een collega naar aanleiding van vragen die we deze week kregen. “Een jeugdbeschermer belde en vroeg me om mee te denken in een situatie van een gezin. De ouders en drie kinderen zijn thuis door de maatregelen rond het coronavirus. Het gezin krijgt begeleiding om met het gedrag van de kinderen om te gaan. Nu de kinderen de hele dag thuis zijn, lopen de spanningen op. Twee van de kinderen hebben ADHD en volgens de jeugdbeschermer ‘stuiteren ze door het huis’. Oma vangt normaal de kinderen regelmatig op, maar die hulp is nu weggevallen. Daarnaast zijn er ruzies over mogelijke financiële problemen.”

Spanningen
“Ik liet de jeugdbeschermer weten dat wij kunnen ondersteunen bij het maken van een plan over hoe ze het met elkaar vol kunnen houden. Vanwege de oplopende spanningen konden we direct starten. We hebben een geschikte digitale omgeving gevonden, waardoor we makkelijk en veilig contact kunnen maken. Zo zijn we gestart met de voorbereiding en vragen we mensen uit het netwerk om mee te denken. Natuurlijk is het bij elkaar komen in een bijeenkomst voor alle betrokkenen belangrijk. Nu dat niet kan, betrekken we op andere manieren de kring, zodat mensen het niet alleen hoeven te doen. Dat lukt goed.”

Op afstand
“Het meedenken van familie en vrienden helpt erg in deze situatie. Er zijn tips over de kinderen, over de financiën, over tijdsbesteding. Het helpt de ouders om ervaringen uit te wisselen en ook om de vertrouwde gezichten te zien, al is het digitaal. We faciliteren zo nog steeds een bijeenkomst waarin mensen meedenken die ze niet automatisch even bellen. Hier voelt het gezin dat ze er niet alleen voor staan en dat helpt. De jeugdbeschermer is ook blij dat er iets gebeurt met het netwerk: “Het is fijn dat er mensen uit het netwerk op afstand echt iets kunnen betekenen.” Minder dan twee weken geleden wisten we dat het belangrijk was om te zoeken naar een manier om gezinnen te blijven ondersteunen. Hoe mooi is het om al zo snel te zien hoe mensen ook op afstand elkaar kunnen versterken.

tekst: Hedda van Lieshout

 

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.