“Het begon aarzelend. De mensen keken elkaar aan, praatten door elkaar, er was geen leiding. Totdat mijn zwager opstond."

Dragelijk voor iedereen

Als mensen veel ondersteuning krijgen van familie en vrienden, denken ze soms dat een Eigen Kracht-conferentie niets kan toevoegen. Deze week vertelde een Eigen Kracht-coördinator een verhaal waaruit de meerwaarde van samenkomen blijkt. Een man met multiple sclerose (MS) wil graag zo lang mogelijk thuis wonen. Hij zit in een rolstoel, kan nog best veel, maar niet alles en weet dat het langzamerhand steeds moeilijker gaat worden. Thuis zijn weliswaar voorzieningen aangebracht, maar hij wil de situatie dragelijk houden voor zichzelf en zijn vrouw.

Aandacht voor partner
Een collega wijst hem op de mogelijkheid van een Eigen Kracht-conferentie. Hij belt direct om een aanvraag te doen. Al snel blijken er veel mensen te zijn die iets willen doen, maar het wat, hoe en wanneer is onduidelijk. Daardoor gebeurt er minder dan mogelijk is. Tijdens de voorbereiding wijzen veel mensen erop dat de vrouw niet goed kan omgaan met de toestand van haar man en dat de rol van bijna-fulltime mantelzorger te zwaar wordt. Dus ook dat wordt een vraag voor de conferentie.

Leiding
Er komen 33 mensen op de conferentie: de helft familie, de helft buren, vrienden en kennissen. In het eerste deel legt een professional uit wat het ziektebeeld van MS is. De man vertelt zijn persoonlijke verhaal, sterk en emotioneel. Dan begint het besloten deel. Hierover vertelt de vrouw later aan de Eigen Kracht-coördinator: “Het begon aarzelend. De mensen keken elkaar aan, praatten door elkaar, er was geen leiding. Totdat mijn zwager opstond en aangaf wat volgens hem moest gebeuren om tot een plan te komen. Toen deed iedereen mee en kwam er schot in. Wat was dat fijn om te merken.”

Resultaat
Het plan bestaat uit drie delen: hulp voor de man (koken, strijken, borrel drinken en goed gesprek voeren), sociale activiteiten en hulp voor de vrouw zodat zij het op een prettige manier vol kan houden. De Eigen Kracht-coördinator vertelt dat hij getwijfeld had of zo’n grote kring tot een plan kon komen: “Mijn twijfel bleek ongegrond. Na een tijdje chaos is er kennelijk altijd iemand die de leiding neemt, waardoor toch resultaten worden geboekt. De man en vrouw zijn erg blij met het resultaat, omdat ze nu verder kunnen. Ook de deelnemers zijn blij, omdat ze iets kunnen doen zonder dat iemand teveel last op de schouders krijgt.”

tekst: Hedda van Lieshout

 

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.