“Voor het eerst durfde ik te zeggen ‘dit is er met mij aan de hand, dit gebeurt er steeds en zo is dat voor mij'.”

Durven delen: een “coming-out”

Bij een Eigen Kracht-conferentie ligt de nadruk meestal op de bijeenkomst en op het plan dat daar gemaakt wordt. Logisch, want een plan is vaak noodzakelijk om door te kunnen. Het is goed te realiseren dat het voor de mensen zelf om veel meer gaat. Deze week vertelde een jongen me dat het durven vertellen van zijn verhaal een kantelpunt in zijn leven is geweest. “Iedereen wist wel dat ik autisme heb, maar wat het voor mij precies betekent, wist eigenlijk niemand. Ik durfde niet goed te zeggen wat er allemaal aan de hand was en mijn familie en vrienden durfden het niet te vragen. Daardoor kon ik met niemand praten en kon niemand me helpen.”

Klein houden
Toen de Eigen Kracht-coördinator de eerste keer bij hem op bezoek kwam, snapte hij het idee wel van de bijeenkomst en het maken van een kring. “Maar ik wilde het kringetje klein houden. Mijn ouders, broer en een goede vriend, dat was genoeg.” Uit zijn verhaal bleek dat hij wel meer steun wilde van anderen, maar twijfelde over het delen van zijn zorgen met hen. Hij wilde liever niet vertellen waar hij allemaal moeite mee had. De ene vriend die wel alles wist, was bij de tweede afspraak aanwezig en zei: “Mensen maken zich zorgen en willen er graag voor je zijn. Geef ze een kans.” Zo kreeg de coördinator de naam van twee anderen die ook mochten komen en werd de kring langzaam groter.

Tijd nodig
De Eigen Kracht-coördinator volgde het tempo van de jongen. “Tijdens de voorbereidingsperiode ging ik met steeds meer mensen praten over mijn problemen en zorgen. Ik had daar wel tijd voor nodig, maar die tijd was er.” Bij de bijeenkomst waren negen familieleden en vrienden en in het eerste deel ook zijn persoonlijk begeleider. “Voor het eerst durfde ik te zeggen ‘dit is er met mij aan de hand, dit gebeurt er steeds en zo is dat voor mij’.” Hij vroeg zijn kring om mee te denken over een plan voor de toekomst. Dat plan kwam er, maar de jongen benoemde het durven delen als meest waardevol van de middag. “Het was een soort coming-out,” vertelde hij met een knipoog.

tekst: Hedda van Lieshout

 

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.