"We waren er allemaal zo blij mee. Iedereen hielp met verhuizen. Toen was het alsof alle problemen voorbij waren."

Durven delen, ook als problemen langer duren

“Ik had veel hulp in de tijd van mijn scheiding, van mijn moeder en van mijn hele netwerk,” vertelt een moeder van twee jongens (8 en 6 jaar). “De scheiding verliep heel naar en gewelddadig. Ik kon de hypotheek niet alleen opbrengen en daardoor moesten we het huis verkopen. Het ging erg slecht met me. Gelukkig kon ik met de kinderen bij mijn moeder wonen. In die periode kwamen vriendinnen vaak langs en mijn zussen vingen de kinderen op. Na anderhalf jaar lukte het om met een urgentieverklaring een woning te vinden. Dat voelde zo goed en we waren er allemaal zo blij mee. Iedereen hielp met verhuizen. Toen was het alsof alle problemen voorbij waren.”

Rouw
“In werkelijkheid was het de start van meer problemen. Er moest financieel veel geregeld worden en er kwam veel op me af. Eigenlijk begon toen pas de rouw van de scheiding, voor mij en de kinderen. Ik durfde dat niet te zeggen. Ik wilde mijn moeder niet opnieuw om hulp vragen. Ik voelde me bezwaard, want we hadden daar zo lang gewoond. Iedereen dacht dat het beter ging en dat wilde ik zo laten. Maar ik kreeg financiële problemen en raakte depressief. Ik zei het uiteindelijk tegen iemand van de kerk en zij vertelde over Eigen Kracht-conferenties. Het was fijn dat er toen iemand langs kwam die ik niet kende. Ik voelde me minder bezwaard en vertelde mijn verhaal.”

Groepsapp
De Eigen Kracht-coördinator: “De moeder erkende ze dat ze het echt niet meer alleen kon. Ik mocht familieleden en mensen uit de kerk bellen. Iedereen die ik sprak, dacht dat het goed ging. Ze waren zich niet bewust van de financiële problemen en van de depressie, omdat de vrouw het niet deelde. Nu ze dit wel deed, kwam er direct beweging. Mensen gingen langs en boden steun en hulp. Haar zussen boden meteen hulp bij haar financiën en een neef ondersteunde bij het aanvragen van een schuldhulpverleningstraject. De jongens mochten om de week een weekend logeren bij vrienden, daardoor kreeg ze ook tijd voor zichzelf. Een zwager bood aan om de afspraken rond de bezoekregeling met de vader te regelen. Er werd een groepsapp aangemaakt met de afspraken en voor het onderlinge contact. Een bijeenkomst was niet eens nodig, de verbindingen waren er weer. Toen de moeder durfde te delen, kwam alle steun op gang.”

tekst: Hedda van Lieshout

Wekelijks een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.