"Ik wil best komen toelichten op een bijeenkomst met het netwerk dat we nu nog niet gaan kijken naar een omgangsregeling en dat ik niet kan garanderen dat dit binnenkort wel kan."

Een eerste stap

“Betrokkenen bepalen het begin en het eind, dat betekent soms geduldig wachten en blijven aansluiten,” zegt mijn collega. Ze was gebeld door een wijkteammedewerker over een vrouw met wie het erg slecht ging. De vrouw woonde alleen en wilde graag haar kinderen weer zien. Deze waren een aantal jaar geleden toegewezen aan haar ex-partner. Er was eerst een omgangsregeling, maar die was stopgezet. De vrouw had psychische problemen en een drugsverslaving en tijdens een aantal bezoeken was het misgegaan. Nu vond ze zelf dat ze haar leven op de rails had en wilde ze weer contact met haar kinderen.

Volgen
Mijn collega: “Ze had familie en vrienden. Maar toen de Eigen Kracht-coördinator de jeugdbeschermer belde om te vragen naar voorwaarden voor een plan, zei deze meteen: ‘Er is nu geen sprake van een omgangsregeling. Dat is twee bruggen te ver. Er is zoveel gebeurd en het gaat nog zo slecht dat eerst echt andere stappen genomen moeten worden. Ik wil best komen toelichten op een bijeenkomst met het netwerk dat we nu nog niet gaan kijken naar een omgangsregeling en dat ik niet kan garanderen dat dit binnenkort wel kan.’ Alles leek door dit antwoord te stoppen. De moeder verloor haar motivatie. Haar familie zag ook geen uitweg, maar wilde het niet afsluiten. De Eigen Kracht-coördinator liet weten hun proces te volgen en wachtte af.

Andere stappen
De zus van de vrouw besloot een rondje te bellen: “We konden samen best een eerste stap zetten, maar ik moest mijn zus overtuigen en ook familie en vrienden.” Dat lukte, hoewel niet iedereen wilde komen. Sommigen hadden er geen vertrouwen in. Er kwamen zeven mensen. De jeugdbeschermer zei: “Wil je ooit een omgangsregeling, dan moet je eerst andere stappen zetten. Te beginnen bij een behandeling voor verslaving en verbetering laten zien.” Dit opnieuw horen, leidde tot woede bij de moeder. Haar zus kalmeerde haar en zei: “Als je stopt, gebeurt er niets.” De kring heeft daarna met elkaar gepraat en daar zijn afspraken uitgekomen. Onder meer dat de vrouw zich zal aanmelden bij een kliniek en daarbij steun krijgt van haar zus. Als deze afspraken zijn uitgevoerd, komt er een vervolgafspraak. Mijn collega: “Ze zijn gekomen van een situatie waar niemand vertrouwen in had tot een eerste plan. Mooi om te zien hoe blij verrast de familie was.”

 

tekst: Hedda van Lieshout

Wekelijks een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.