“Met een deel van de familie was geen contact meer, omdat er ruzie was ontstaan over de relatie van de moeder. Moeder durfde deze mensen er niet meer bij te vragen."

Een Europese beweging

De Eigen Kracht Centrale is nauw verbonden met organisaties in heel Europa die Eigen Kracht-conferenties (of Family Group Conferences, in het Engels) organiseren voor burgers in hun land. Eén keer per jaar komen we bij elkaar om ervaringen en kennis uit te wisselen en samen verder te ontwikkelen. We vormen met elkaar een beweging die staat voor het recht van burgers op het behouden van regie en het maken van een plan, samen met mensen die voor hen belangrijk zijn. Deze week zijn we te gast bij onze Schotse collega’s. Hier worden veel verhalen uitgewisseld.

Schots verhaal
Het is mooi dat ieder land eigen ervaringen heeft en omstandigheden die specifiek zijn voor dat land. Maar het gemeenschappelijke voert de boventoon. Deze week een verhaal vanuit Schotland. Een meisje van 11 jaar was aangemeld voor een Family Group Conference, omdat er grote zorgen over haar waren. Ze was vele malen getuige geweest van extreem geweld thuis, tegen haar moeder en haar broer, door haar stiefvader. Inmiddels zat de stiefvader vast en was de situatie thuis rustig. De zorgen betroffen de situatie van de kinderen, maar ook hoe het veilig te houden was als de man weer vrij zou komen.

Er weer bij horen
De Schotse coördinator vertelt: “Met een deel van de familie was geen contact meer, omdat er ruzie was ontstaan over de relatie van de moeder. Moeder durfde deze mensen er niet meer bij te vragen en de mensen wilden ook niet meteen. Toen we vertelden dat er een plan voor de kinderen nodig was en een plan om de situatie veilig te houden, waren de meeste mensen toch bereid om te komen. Nog niet iedereen, maar het mooie was dat de mensen die wel wilden komen, al tijdens de voorbereiding met de anderen gingen praten. Zo werd de kring vanzelf groter. En dat betekent meer veiligheid voor de kinderen. Het plan begint met een afspraak van moeder dat ze het contact met deze man verbreekt. Daarna afspraken over hoe de anderen haar hierin steunen. Verder is er professionele hulp voor de kinderen, maar ook aandacht voor leuke dingen met familie en buren. Het mooiste was dat de zoon vertelde dat hij voelde dat hij er weer bij hoorde.”

tekst: Hedda van Lieshout

 

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.