"We hebben er eigenlijk nooit goed met de kinderen over gepraat. Nu ontdekten we dat onze kinderen het hier eigenlijk nog altijd moeilijk mee hebben."

Een extraatje bij een planbijeenkomst

De planbijeenkomst ging over de vraag hoe familie en vrienden een alleenstaande moeder en haar driejarige zoontje konden bijstaan. De moeder had schulden en raakte volgens haar vader steeds dieper in de problemen. Ze sloot zich meer en meer af van mensen om haar heen. Haar vader vroeg een Eigen Kracht-conferentie aan en vertelt daar achteraf over: “Tijdens de planbijeenkomst merkten we dat de onderliggende problemen veel met onze scheiding te maken hadden. Uiteindelijk hebben we het daar voor het eerst over gehad met alle aanwezige familie: onze kinderen, kleinkinderen, een broer en schoonzus van mij en de zus van mijn ex-vrouw.”

Scheiding
“We zijn uit elkaar gegaan toen onze dochter zestien was. Het was niet wat ze tegenwoordig een vechtscheiding noemen, we hebben alles netjes geregeld. De kinderen bleven wonen bij hun moeder en ik zag ze in het weekend, maar we hebben verder geen goed contact gehouden. En we hebben er eigenlijk nooit goed met de kinderen over gepraat,” vertelt de vader. “Nu ontdekten we dat onze kinderen het hier eigenlijk nog altijd moeilijk mee hebben. Het hielp enorm dat mijn broer en schoonzus en haar zus erbij waren als steun en om het gesprek in het besloten deel van de bijeenkomst te begeleiden. We hebben een aantal dingen uitgesproken en dat luchtte erg op. Toen dat gebeurd was, kwamen we terug op wat er nodig was voor onze dochter.”

Planbewakers
“Mijn ex-vrouw en ik konden toen ook samen actief meedenken en aanbieden om te ondersteunen. Ook al zijn we gescheiden, we merkten dat we dit toch samen konden doen. Doordat de spanning eraf was, durfden de andere kinderen ook meer betrokken te zijn. Het plan ging uiteindelijk echt over onze dochter en kleinzoon en bood steun aan hen. Financiële steun, hulp bij het zoeken naar werk, sociale activiteiten, voor zover dat op dit moment mogelijk is door corona en leuke activiteiten voor onze kleinzoon. Voor haar was het ook belangrijk dat ze voelde dat we er allemaal zijn voor hen. Toen kwam de vraag wie de ‘bewakers van het plan’ konden zijn: wie houden in de gaten of de afspraken worden nagekomen? Mijn ex-vrouw en ik hebben besloten om dit samen op ons te nemen. Mijn dochter zei later dat dit een heel bijzonder extraatje was van de bijeenkomst: dat haar ouders weer iets samen kunnen doen.”

tekst: Hedda van Lieshout

 

Wekelijks een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.