“Er was veel spanning, maar het werd niet duidelijk wat er precies aan de hand was, totdat de coördinator bij de ex van oma kwam.”

Een familiegeheim

“Ik werd gebeld door een grootmoeder, die zich zorgen maakte over haar kleinzoon en voor hem wilde zorgen,” vertelt onze Franse collega tijdens een telefonische afspraak. Het betreft een jongen van 14 jaar die bij de ouders van een vriend was gaan wonen. “De oma vertelde dat haar dochter niet voor de jongen kon zorgen en dat zij hem zelf in huis wilde nemen. Ze maakte zich zorgen over zijn gezondheid, school en de invloed van zijn ouders. Ze wilde een bijeenkomst met alle betrokkenen om een plan te maken en te zorgen dat hij weer bij de familie kwam.”

Vondeling

Een Eigen Kracht-coördinator ging op bezoek en bracht de kring in kaart: een oom, een vriendin van moeder, de ex-man van oma en het gezin waar de jongen nu woonde. “Er was veel spanning, maar het werd niet duidelijk wat er precies aan de hand was,” vertelt de collega. “Totdat de coördinator bij de ex van oma kwam.” Hij had nu dit allemaal gebeurde zijn kleinzoon gebeld om hem te vragen of hij wist dat hij als baby door zijn moeder te vondeling is gelegd. De jongen wist het niet en hij ging diezelfde dag zijn moeder om opheldering te vragen. Zij vertelde dat het waar was, maar dat ze hem meteen ook weer was gaan halen: “Ik deed het omdat jouw oma heel erg boos was, ik had de zwangerschap verborgen gehouden en toen ze erachter kwam dreigde ze je weg te halen. Ik wilde niet dat je het geweld mee zou maken zoals ik gekend heb, dus uit angst heb ik het gedaan.”

Noodzaak
In de voorbereiding van de bijeenkomst is er veel gesproken in de familie. Nu het geheim doorbroken was, mochten meer familieleden meedenken. Met elkaar maakten ze een plan. De jongen ging weer bij zijn moeder wonen, samen met zijn broertje. De moeder is in therapie gegaan voor haar problemen en haar broer en vriendin steunen haar bij de opvoeding. Mijn collega: “Doordat er actie kwam, ontstond de noodzaak om iets te doen. De opa was bang dat door het geheim verkeerde keuzes zouden worden gemaakt. Toen het geheim was doorbroken, konden de relaties worden zoals ze zouden zijn geweest zonder het geheim.”

tekst: Hedda van Lieshout

 

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.