"Ik wil ze graag weer zien als ik vrijkom en de omgangsregeling die er was, werkt niet goed."

Een gedetailleerde omgangsregeling

Een aantal maanden geleden belde een vader die gedetineerd was. Hij zei: “Sinds ik vastzit, zie ik mijn twee kinderen niet meer. Dat snap ik wel, maar ik wil ze graag weer zien als ik vrijkom en de omgangsregeling die er was, werkt niet goed. Kunnen jullie helpen?” Met hulp van de casemanager heeft een Eigen Kracht-coördinator een afspraak gemaakt. Daarna was zijn ex bereid om de Eigen Kracht-coördinator te ontvangen. Zij was aanvankelijk erg fel, maar vond het wel mooi dat haar ex dit wilde proberen. Ze zei meteen wie ze daar zeker niet bij wilde hebben, waarop de coördinator vroeg: “En wie zouden er wél mee kunnen denken?”

Voorwaarden
Tijdens de voorbereiding werd duidelijk dat er veel hersteld moest worden voordat een omgangsregeling gemaakt kon worden. Ook werd duidelijk dat er voor de man meer nodig was, zoals een woonplek en dagactiviteiten. De Eigen Kracht-coördinator: “Hij had sinds zijn detentie alleen contact met zijn ouders en broer. Via de broer kwamen we bij een aantal vrienden. Zij wilden meedenken, maar twee stelden als voorwaarde dat eerst een en ander uitgesproken werd. Dus hebben we het in meerdere stappen gedaan. Na een zorgvuldige voorbereiding kwam er een bijeenkomst met eerst een herstelronde. De man heeft zijn verhaal gedaan en daarna deed iedereen zijn of haar verhaal. Het uitspreken van alles was heel helpend.”

Goed vooruitzicht 
“Daarna kwam er ruimte om met elkaar na te denken over de omgangsregeling, die zal ingaan als de man binnenkort vrijkomt. Ze maakten een gedetailleerde regeling, met bij iedere afspraak mensen die ondersteunen en mensen die in de gaten houden of het wordt uitgevoerd. Beide ouders waren tevreden. Vervolgens boden twee vrienden hem tijdelijk hun tuinhuis aan. Zijn ouders geven hiervoor een financiële bijdrage, omdat de vrienden het nu niet kunnen verhuren als bed & breakfast. Twee vrienden gaan helpen bij het zoeken naar werk.” Na afloop zei de man: “Het geeft rust en eindelijk heb ik weer iets om naar toe te leven. Of eigenlijk veel om naartoe te leven.” Zijn ex zei: “Ik zag er erg tegenop, maar ik ben blij dat we het gedaan hebben. Doordat nu ook anderen betrokken zijn, heb ik meer vertrouwen dat de regeling gaat werken.”

 

tekst: Hedda van Lieshout

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.