“Ze dacht dat haar moeder en zussen zich best zorgen over haar maakten en misschien wel iets voor haar dochter wilden doen."

Een goede buur

“Als ik niet ziek was geworden, hadden we het vast nog lang gered met elkaar,” vertelt de buurvrouw van een alleenstaande moeder en een dochtertje van vijf. Zij en haar man zorgen al jaren voor hun buurmeisje op momenten dat het met haar moeder niet goed gaat. De moeder heeft een bipolaire stoornis en kan soms niet goed voor haar dochter zorgen. Dan vangen de buren zowel dochter als moeder op. Moeder krijgt sinds een tijdje intensieve behandeling. Dat gaat best wel goed, totdat bij de buurvrouw kanker wordt ontdekt en al snel blijkt dat ze niet lang meer te leven heeft.

Aan het denken gezet
“We hebben met elkaar hard gehuild,” vertelt de buurvrouw. “En zijn ook gaan nadenken over hoe nu verder. In eerste instantie voor onszelf, maar we dachten ook meteen aan de zorg voor de buren. Nu voel ik me nog goed en redden we het prima, maar we moeten nu nadenken over hoe het straks moet. Als moeder zich niet goed voelt, dan moet er iemand zijn voor het meisje.” De moeder had geen contact met haar familie. Haar behandelaar kende Eigen Kracht en stelde dat voor. De buurvrouw: “Ze wilde meer informatie van de Eigen Kracht-coördinator, maar alleen met ons erbij. Ze gaf aan dat ze geen contact wilde met familie. Toch zette het gesprek haar en ons aan het denken. De volgende middag hebben we verder gepraat.”

Rust
“Ze dacht dat haar moeder en zussen zich best zorgen over haar maakten en misschien wel iets voor haar dochter wilden doen. Ook vertelde ze dat ze een goede klik had met mijn nicht. We belden de Eigen Kracht-coördinator om te vragen hoe we het aan konden pakken, want wij wilden graag zelf de contacten leggen. De coördinator dacht met ons mee. De ene zus was blij dat ik belde en dat ze iets mocht doen. De andere zus was erg boos, maar had wel zorgen om haar nichtje. De deur stond weer op een kier, waardoor de moeder een bijeenkomst aandurfde. Ze wilde graag een plan te maken voor haar en haar dochter, maar ook voor ons. Zo kwamen onze families bij elkaar en hebben we afspraken gemaakt om te zorgen voor moeder, dochter, mijn man en mij. Het geeft mij veel rust en ook vertrouwen in de toekomst van mijn buurmeisje.”

tekst: Hedda van Lieshout

 

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.