“Ik merkte hoe cliënten ook bepaalde verwachtingen hebben, zeker na vele jaren zorg."

Een heel ander plan

Het afgelopen jaar heb ik veel trainingen mogen geven aan medewerkers in ouderenzorg, over het groter maken van kringen rond ouderen en regie laten bij mensen zelf. Wat opvalt is de enorme liefde voor het vak en voor ouderen. Maar ook het enthousiasme om meer mogelijkheden te ontdekken om netwerken te betrekken. “We weten wel dat familie, vrienden en buren belangrijk zijn”, vertelde een verpleegkundige in een verzorgingshuis. “En we vragen wel naar het netwerk, maar dat lukt niet erg. Als ze dan zeggen dat ze eigenlijk niemand hebben, dan houdt het op. We zitten vast in patronen en durven eigenlijk niet meer door te vragen. Dat wil ik wel graag leren.”

Verwachtingen
We bespraken situaties uit hun praktijk en ontdekten met elkaar hoe je een gesprek kunt voeren over mensen die belangrijk zijn en hoe je kunt doorvragen. Na een aantal weken was het volgende dagdeel van de training. De verpleegkundige: “Ik merkte hoe cliënten ook bepaalde verwachtingen hebben, zeker na vele jaren zorg. Eén cliënt moest verhuizen naar een andere afdeling. Hij had veel zorg nodig en er moest een nieuw plan komen. Ik probeerde het gesprek over zijn netwerk aan te gaan. Ik was gewend om te vragen wie hem zouden kunnen bezoeken of helpen en dan kwamen we niet verder. Nu vroeg ik wie belangrijk voor hem waren, wie hem goed kenden, wie mee zouden kunnen denken in het plan. Toen noemde hij ineens een goede vriend die hem al veertig jaar kende. We hebben samen die vriend gebeld en hij wilde graag langskomen.”

Kaartclub
“Toen we het concreet maakten, dat er een plan nodig was voor de verhuizing, noemde hij ook familieleden. Zo maakten ze een klein kringetje. Ik vond het mooi om te zien. Ze maakten afspraken met elkaar en toen merkte ik dat hun plan er heel anders uitzag dan wat wij bedacht hadden. Over de inrichting van zijn kamer, over uitstapjes naar de kaartclub en over samen eten. Er waren ook vragen aan ons. Ik moest wel checken of alles mogelijk was, maar gelukkig zei mijn teamleider dat we gaan kijken hoe we het plan ondersteunen. Het is eigenlijk een gezamenlijk plan. Het kostte nu wel meer tijd en ik moet echt anders durven kijken, maar ik zie ook wat het oplevert. Vooral voor deze meneer, maar eerlijk gezegd ook voor mij.”

 

tekst: Hedda van Lieshout

Wekelijks een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.