“Wij doen dat gewoon zelf en ik ken meer families die op allerlei manieren elkaar steunen. Waarom zou je daar een vreemde bij willen?”

Een jaarplan met de familie

De vraag “wat voor werk doe je?” leidt bij mij vaak tot een leuk gesprek, omdat er in het verhaal over eigen kracht meestal herkenning zit. Zo ook afgelopen week op een feestje. Een vrouw vertelde: “Zoiets doen wij altijd zelf. Elk jaar rond oud en nieuw komen we met de familie bij elkaar om terug te kijken op het afgelopen jaar en vooruit te kijken naar het nieuwe jaar. Hier zijn we mee begonnen toen mijn man erg ziek was en ik het alleen niet goed redde. Dat was jaren geleden in de kerstvakantie en toen hebben kinderen en kleinkinderen me heel fijn geholpen. Mijn man is helaas overleden, de steun van familie hielp me goed.”

Traditie
“Vanuit dat plan is het een traditie geworden om elk jaar te kijken wat we komend jaar willen bereiken en hoe we elkaar kunnen steunen. En wie wat extra hulp nodig heeft,” besluit de vrouw haar ervaring. Ik vertelde haar over de manier waarop we bij de Eigen Kracht Centrale mensen ondersteunen bij het maken van een plan. De vrouw snapte niet meteen waarom dat nodig is: “Wij doen dat gewoon zelf en ik ken meer families die op allerlei manieren elkaar steunen. Waarom zou je daar een vreemde bij willen?” Ik antwoordde dat het inderdaad bij de meeste families vanzelf gaat, dat benadruk ik eigenlijk altijd: wat wij doen is voor veel families heel gewoon.

Herkenning
Als er veel zorgen zijn of er is veel gebeurd, dan lukt dat gewone niet altijd. Dat herkende de vrouw wel. “Je bedoelt bijvoorbeeld bij een scheiding?” vroeg ze. “Dat snap ik wel, toen de zoon van mijn broer ging scheiden lukte het niet goed om afspraken te maken tussen de ex-partners. Ook de ouders lukte het niet, omdat ze teveel partij kozen. Toen heb ik een beetje bemiddeld. Ik ben met ieder apart in gesprek gegaan en daarna samen om op papier te zetten hoe ze het wilden regelen. Als dat niet gelukt was, dan was hulp bij dat samenbrengen zeker welkom geweest. Want het is wel erg fijn om er uit te komen met de mensen die bij je horen. Dat merk ik ieder jaar met ons jaarplan. Dan weet ik weer dat we er voor elkaar zijn.”

tekst: Hedda van Lieshout

 

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.