"Vaak twijfelen mensen eerst over een bijeenkomst met familie en vrienden, maar deze ouders wisten meteen dat ze dat wilden."

Een kans op terugplaatsing

“Bij dit gezin waren drie jonge professionals betrokken die nog niet zo lang werkten, waaronder een jeugdbeschermer,” vertelt een Eigen Kracht-coördinator. Ze vertelde mij enthousiast over de open houding van deze beroepskrachten. Ze zei: “De jeugdbeschermer nam het over van een collega en hoorde toevallig over Eigen Kracht. Haar reactie: ‘Wat een mooie filosofie, dat zou een kans kunnen zijn voor dit gezin.’” Het ging over een gezin met twee kinderen: een meisje van acht dat al twee jaar bij een pleeggezin woonde en een meisje van zes maanden dat een maand voordat de jeugdbeschermer het overnam ook uithuisgeplaatst was.

Slechte invloed
De jeugdbeschermer had kennisgemaakt met de ouders, die vooral boos waren en hun kinderen terug wilden. Er waren grote zorgen en in het dossier stond dat er twijfels waren of de ouders inderdaad veranderd waren, zoals ze zelf aangaven. Deze jeugdbeschermer wilde het onderzoeken, maar de ouders vertrouwden dat niet en praatten niet echt met haar. De Eigen Kracht-coördinator: “Ik mocht langskomen van de ouders. Vaak twijfelen mensen eerst over een bijeenkomst met familie en vrienden, maar deze ouders wisten meteen dat ze dat wilden. Ze noemden mensen en wisten ook wie ze er niet bij wilden hebben. Mensen die in het verleden een slechte invloed hadden gehad, daar wilden ze afstand van nemen. Maar ook van een nicht zeiden ze meteen ‘die niet’.”

Verrast door mogelijkheden
“De familieleden die ik bezocht, reageerden verheugd op de uitnodiging en op het feit dat de groep oude vrienden niet zou komen. Ze zeiden allemaal wel dat de nicht belangrijk was. In de voorbereiding praatten ze hierover met de ouders en uiteindelijk mocht ze toch komen. De nicht had vroeger een hechte band met de moeder, maar was ook een van de weinigen die haar heel eerlijk aansprak. Dat deed ze tijdens de bijeenkomst ook. Dat hielp enorm. Mede daardoor heeft de kring van familie kunnen laten zien waartoe ze met elkaar in staat zijn en is er een veilig plan gemaakt. De jeugdbeschermer heeft het goedgekeurd en door het plan wordt nu toegewerkt naar terugplaatsing van de baby en hopelijk later haar zus. De jeugdbeschermer had de nicht helemaal niet in beeld, ze was gefocust op de ouders en baby. Al in de voorbereiding werd ze verrast door wat er mogelijk bleek. Er waren oma’s die de zorgen deelden, maar ook wilden helpen en daardoor groeide het vertrouwen. Door nieuwsgierigheid naar mogelijkheden en vertrouwen in het proces ontstaat veel moois.”

 

tekst: Hedda van Lieshout

Wekelijks een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.