"Iedereen houdt van je, heeft zorgen en wil jou en ook oma helpen. En vooral zorgen dat jullie samen bij oma kunnen blijven. Maar dan moet er wel iets veranderen."

Een kring van tantes

“Oma zorgde al jaren voor haar drie kleinkinderen en dat ging goed, ook toen het oudste meisje problemen kreeg. Ze schakelde een tandje bij en alles liep door. Totdat ze merkte dat het meisje zichzelf beschadigde en niet meer naar school ging. Toen belde ze mij,” vertelt een jeugdbeschermer. “De moeder was opgenomen in verband met psychische problemen, de vaders van de kinderen waren niet in beeld. De kinderen waren al jaren onder toezicht gesteld en woonden bij hun oma, wat heel goed ging. Maar nu werd het haar te veel. Zowel zij als wij hadden zorgen om de meisjes. Ik stelde een Eigen Kracht-conferentie voor.”

Samen blijven 
De Eigen Kracht-coördinator: “De oma vond het moeilijk om mensen te vragen, ze wilde het graag zelf kunnen. Terwijl ik bij haar was, kwam een andere dochter langs, een tante van de meisjes. Zij was blij dat er iets gedaan werd. ‘Mijn moeder heeft steun nodig,’ zei ze. ’Zo gaat het niet langer.’ Zij riep de meisjes erbij en met elkaar dachten ze na wie ze konden vragen om mee te denken. Het oudste meisje wilde niet dat iemand wist wat er aan de hand was. De tante zei: ‘Iedereen houdt van je, heeft zorgen en wil jou en ook oma helpen. En vooral zorgen dat jullie samen bij oma kunnen blijven. Maar dan moet er wel iets veranderen.’ Dat hielp.”

Rust
In een bijgebouw van de kerk kwamen achttien familieleden bij elkaar. Helaas kon de moeder er niet bij zijn. De Eigen Kracht-coördinator: “Iedereen was blij elkaar te zien, maar toen ze begonnen met praten werd het serieus. De vier tantes namen het voortouw. Ze maakten een plan met elkaar. Het oudste meisje gaat ieder weekend bij een tante slapen. Dat wilde ze graag. De andere twee meisjes slapen dan afwisselend bij twee andere tantes. Een neef gaat helpen met huiswerk. Een andere tante gaat twee keer per week koken bij oma en eet dan ook mee en ze gaat iedere zaterdag iets leuks doen met haar moeder. Er is ook andere steun en er zijn afspraken om het contact met de moeder van de meisjes te herstellen. Na vijf weken heb ik gebeld hoe het ging. De oma had meer rust gevonden en kon de zorg beter aan, het oudste meisje ging weer naar school. De eerste stappen zijn gezet.”

 

tekst: Hedda van Lieshout

Wekelijks een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.