"Eén van de exen ergerde zich eraan dat de andere ex zich opwierp als ‘procesleider’ en de afspraken op een flap schreef zoals zij het zelf wilde hebben."

Een natuurlijke voorzitter

We krijgen vaak de vraag hoe we bepalen wie de voorzitter wordt in het besloten deel van een Eigen Kracht-conferentie. Ons antwoord is dat wij dit niet beslissen en dat dit ook niet hoeft. Een Eigen Kracht-coördinator vertelt hoe iedere kring het op zijn eigen manier aanpakt: “Bijvoorbeeld het opschrijven van afspraken. Soms heel uitgebreid, in schema’s met pijlen op verschillende flappen naast elkaar. Soms heel kort en puntsgewijs. Soms in de witruimten tussen de vragen van de conferentie. Soms in een schriftje van het kind, met dieren op de kaft. Een keer direct in een laptop. En een keer was er niets opgeschreven… terwijl er wel een heel gedegen en goed uitgewerkt plan was gemaakt. Wij schrijven niets voor en het is mooi om te zien hoe het altijd goed komt.”

Niet vanzelf
De coördinator vertelt over een conferentie waarin onmin ontstond: ‘’De Eigen Kracht-conferentie ging over een omgangsplan voor de kinderen van gescheiden ouders. Vader was er, twee moeders, de kinderen en vrienden en familie. Vooraf vroegen meerdere mensen aan mij wie moest voorzitten in het deel waar ik als coördinator niet bij ben en waar ook de beroepskrachten niet bij zijn. Ik zei hen dat ze dat zelf bepalen en dat het mijn ervaring is dat het dan goedkomt. Maar dit keer ging het niet vanzelf. Tijdens het besloten deel vroegen ze me binnen te komen omdat het niet ging. Ik vroeg hen: ‘wat hebben jullie nodig om verder te kunnen?’’

Gezamenlijke vriendin
“Er ontstond discussie. Eén van de exen ergerde zich eraan dat de andere ex zich opwierp als ‘procesleider’ en de afspraken op een flap schreef zoals zij het zelf wilde hebben. Dat voelde voor haar niet goed. Het was ook één van de dingen die haar altijd al zo hadden gestoord. Ik luisterde alleen maar en zei niets. Toen stapte een gezamenlijke vriendin naar voren en stelde voor dat zij de afspraken zou opschrijven. Dat vond iedereen een goed idee. Voor de zekerheid vroeg ik of ze verder konden en dat werd door de hele kring bevestigd. Zo stond ik binnen vijf minuten weer buiten en kon de kring verder met het maken van het plan. Voor de kinderen.”

tekst: Hedda van Lieshout

 

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.