“Er kwam bijna niemand meer over de vloer en ze zochten nooit contact met anderen.”

Een nieuw begin

De kerstvakantie is voor veel mensen een fijne periode, met feestdagen en tijd voor familie en vrienden. Voor sommige mensen is het contact met familie en vrienden niet goed. “Dat voel je extra als de kerst eraan komt,” aldus de oma van een jongetje van drie jaar. Het ging al lang niet goed tussen de ouders. De moeder had een alcoholverslaving, de vader last van woedeaanvallen. Er was veel ruzie. Na de zoveelste avond vol geschreeuw had iemand in de buurt een melding gemaakt. Door alle problemen hadden de ouders contact met familie en vrienden steeds meer afgehouden. “Er kwam bijna niemand meer over de vloer en ze zochten nooit contact met anderen,” vertelt de oma. “Alleen mijn man en ik bleven komen.”

Teleurgesteld
De Raad voor de Kinderbescherming begon een onderzoek. De onderzoeker gaf aan dat ze graag een veilige oplossing wilde binnen de familie en stelde een Eigen Kracht-conferentie voor. Ze stelde voorwaarden op voor het plan. Als het plan daaraan voldeed, zou gedwongen ingrijpen niet meer nodig zijn. “De ouders wilden graag meewerken, maar dachten dat de familie niets meer met ze te maken zou willen hebben,” vertelt de Eigen Kracht-coördinator. “Maar iedereen die ik benaderde was bezorgd en wilde meedoen, ook al waren de meeste mensen wel teleurgesteld en soms ook erg boos.”

Eerlijkheid
De oma: “Het besloten deel duurde ruim zes uur. Het was heftig en dat begon met de vraag waarom ze steeds ruzie maakten. Mijn dochter sloeg dicht, maar mijn schoonzoon zei dat hij alles eerlijk wilde vertellen. Hij vond dat moeilijk, want hij schaamde zich. Toch deed hij het. Dat veranderde de sfeer. Daarna durfde mijn dochter ook eerlijk te vertellen hoe het ging. Iedereen vond dat zo knap en reageerde daardoor vol begrip en opbouwend. De teleurstelling en boosheid van familie en vrienden werden ook geuit, op een rustige manier. Zo kwamen we met elkaar verder en konden aan oplossingen werken. Het lukte om een concreet plan te maken waar de Raad voor de Kinderbescherming achter stond. Mijn kleinzoon en zijn ouders waren niet meer alleen en ik voelde me ook veel minder alleen. Het is echt een nieuw begin bij de start van het nieuwe jaar.”

tekst: Hedda van Lieshout

 

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.