“Ik merk dat mijn verhaal hoop geeft. Bij de opvang heb ik er al een paar keer over verteld."

Een nieuw leven

Deze week kregen we bericht uit Australië. De University of Melbourne deed voor de Verenigde Naties literatuuronderzoek naar ‘Alternatives to Coercion in Mental Health Settings’. In het rapport is een prominente plaats ingeruimd voor de onderzoeken van o.a. Gert Schout, Gideon de Jong en Ellen Meijer naar Eigen Kracht-conferenties in de (verplichte) geestelijke gezondheidszorg (ggz). Conferenties in de ggz leveren altijd bijzondere plannen op. Omdat de hoofdpersonen vaak in een zeer moeilijke situatie zitten (o.a. dakloosheid, verslaving), betekent een gedragen plan meestal een nieuw leven.

Bergafwaarts
Patrick bijvoorbeeld. Hij wist zijn cocaïneverslaving lang verborgen te houden, maar na een relatiebreuk en problemen op zijn werk ging het bergafwaarts. Hij maakte ruzie, verloor zijn baan en uiteindelijk ook zijn huis. Een medewerker in de daklozenopvang wees hem op een Eigen Kracht-conferentie. Hij twijfelde, wilde er geen mensen bij, maar ging uiteindelijk toch overstag. Een neef, een tante en twee oud-collega’s wilden wel meedenken. Het plan ging over afkicken, logeren, een dagbesteding en op termijn een woonplek. Met vallen en opstaan redde Patrick het.

Hoop
“Ik schaamde me zo voor alle ruzies, voor het drugsgebruik en hoe ik er op het laatst aan toe was. Daar wilde ik echt niet met anderen over praten. Mijn neef heeft doorgezet en me gesteund om weer contact te zoeken met mijn ouders en met oude vrienden,” vertelt Patrick. Inmiddels gaat het goed met hem. Hij heeft weer werk en een woning. Praten over wat hem is overkomen vindt hij niet meer moeilijk: “Ik merk dat mijn verhaal hoop geeft. Bij de opvang heb ik er al een paar keer over verteld. Over hoe de verandering startte door het herstellen van de verbinding met een paar mensen.”

Kapper
Ook op andere plekken vertelt hij zijn verhaal. Onlangs belde zijn kapper. Die was op straat een oude klant tegengekomen en daarmee ging het zichtbaar niet goed. De klant wilde doorlopen, maar de kapper bleef vragen hoe het ging en of hij geen hulp nodig had. Dat wilde hij niet, maar toen de kapper kort iets over Patrick vertelde was hij toch geïnteresseerd. Patrick: “De kapper belde me en vroeg of ik kon komen. Dat kon en na mijn verhaal heb ik samen met deze man een oude vriend van hem gebeld. Ze waren allebei blij met het hernieuwde contact.”

tekst: Hedda van Lieshout

 

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.