"De moeder reageerde heel stelling: bezoeken kunnen alleen onder begeleiding."

Een ommekeer met het netwerk

“Eigenlijk is het heel eenvoudig: je vraagt iedereen om bij elkaar te komen en als ze samen zijn, maken ze een plan dat bij hen past,” zegt een Eigen Kracht-coördinator. “Ik had al een tijd geen Eigen Kracht-conferenties gedaan, maar ik voelde meteen weer de kracht van het netwerk. Dat geeft veel voldoening. Het was een situatie die lastig op te lossen leek: de ouders van drie kinderen waren gescheiden. De vader had na een ongeluk een tijd in coma gelegen en kon daarna niet meer goed voor de kinderen zorgen. Hij zag zijn kinderen eens per maand een paar uur bij zijn broer en schoonzus. Hij wilde zijn kinderen vaker zien en zonder begeleiding, dus daar was een plan voor nodig.”

Onder begeleiding 
“Ik kreeg meteen namen van familieleden en vrienden en iedereen wilde meewerken. Het was bijzonder dat iedereen zowel de vader als de moeder snapte. Ze waren allemaal blij met het initiatief. Het speelde al lang en iedereen zag dat het niet goed ging, maar ze vonden het lastig om voor te stellen er met elkaar over te praten. Daardoor was er nog niets gebeurd. Tijdens de voorbereiding gebeurde veel. De vader bereidde het voor met zijn broer en een begeleider. Aan het begin van de bijeenkomst kwamen zij met een voorstel, maar de moeder reageerde heel stelling: bezoeken kunnen alleen onder begeleiding. Beide families bleken het eens te zijn met haar, dat was teleurstellend voor de vader.”

In gang gezet 
“Toch lukte het om in het besloten deel een plan te maken waar iedereen achter stond, ook de vader. Ze gaan de bezoeken houden bij hem thuis en uitbreiden, onder begeleiding van familieleden die hij zelf heeft uitgekozen. In het plan was veel steun voor beide ouders en het was duidelijk dat iedereen wilde meewerken. Na vier weken belde ik de vader, de moeder en een broer om te horen hoe het ging met het plan. Alles was al in gang gezet. Ze waren alle drie heel tevreden en noemden het een ommekeer. Het is mooi om een bijdrage te kunnen leveren aan het samenbrengen van mensen die er voor elkaar willen zijn, maar daarbij wat steun nodig hebben. Ik gun dat eigenlijk iedereen.”

 

tekst: Hedda van Lieshout

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.