"De aanwezigen hadden maar kort tijd gehad om zich voor te bereiden op een plan voor de jongen. Dat vond ik spannend.”

Een onverwachte wending

Vaak gebeuren in het proces van een Eigen Kracht-conferentie onverwachte dingen. Een Eigen Kracht-coördinator vertelde een voorbeeld van hoe deelnemers omgingen met zo’n onverwachte wending. De vraag voor de conferentie was een woonplek voor een meisje van 10 jaar. Haar moeder was overleden en ze woonde bij haar vader. Omdat het met de vader erg slecht ging, moest ze (tijdelijk) ergens anders wonen. Een gezinsvoogd had de conferentie voorgesteld en was zeer betrokken.

Tweede vraag
Bij de start van de conferentie leek er weinig contact te zijn met familie en vrienden. Tijdens de voorbereiding waren er toch verschillende mensen die wilden meedenken over een oplossing voor het meisje. In de aanloop dachten zij al na over mogelijkheden. Op vrijdagavond zou de conferentie plaatsvinden. De maandag ervoor werd de Eigen Kracht-coördinator gebeld door een gezinsvoogd. Het was echter niet de gezinsvoogd van het meisje, maar van haar zestienjarige broer. Hij woonde al jaren in een pleeggezin en nu had het pleeggezin aangegeven de opvang te willen stoppen. Er moest een woonplek gezocht worden voor hem. Kon dat niet ook tijdens deze Eigen Kracht-conferentie?

Spannend
Er zouden die vrijdag tien mensen komen naar de conferentie. Dit waren vooral vrienden en buren. De Eigen Kracht-coördinator besloot iedereen te bellen om te vragen of ze ook wilden meedenken over een woonplek voor de jongen. “Iedereen zei onmiddellijk ‘ja’,” vertelt de coördinator. “Tijdens de conferentie was er aandacht voor beide kinderen en voor de vader. De aanwezigen hadden maar kort tijd gehad om zich voor te bereiden op een plan voor de jongen. Dat vond ik spannend.” Toch lukte het de kring een plan te maken met een woonplek voor zowel het meisje als de jongen. Daarnaast werden afspraken gemaakt voor de vader en hoe hij en de kinderen samen dingen kunnen doen. “Het was heel bijzonder om te merken hoe snel de mensen zich aanpasten aan de nieuwe vraag. Voor de kinderen was het geweldig om te voelen dat de mensen er voor hen waren.”

tekst: Hedda van Lieshout

 

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.