"De vrouw vertelde dat ze fijne buren had, die echt zouden willen helpen. Maar die kunnen niet 24 uur per dag bij haar zitten."

Een plan met de buren

“Mijn mond valt open van verbazing,” zei de jeugdbeschermer na afloop van een bijeenkomst van een zwangere vrouw en haar kinderen. “Dit is wat we wilden, veiligheid voor moeder en kinderen.” De jeugdbeschermer was al een tijd betrokken bij dit gezin vanwege zorgen over de kinderen en nu over het ongeboren kind. De alleenstaande moeder had last van psychoses en was hiervoor in behandeling. Naast de zorgen die er al waren, verergerde de situatie tijdens de zwangerschap. De jeugdbeschermer probeerde allang om het netwerk te betrekken, maar dat lukte niet. Nu de bevalling naderde en moeder het echt niet alleen redde, belde hij ons.

24 uur per dag
De Eigen Kracht-coördinator: De vrouw vertelde dat ze fijne buren had, die echt zouden willen helpen. Maar die kunnen niet 24 uur per dag bij haar zitten. En dat was precies wat de jeugdbeschermer nodig vond om de baby bij de moeder te laten blijven. In ieder geval de eerste maand na de geboorte: zeven dagen per week 24 uur per dag. Dat durfde de vrouw niet te vragen van haar buren. Er was haast bij, de baby kwam al bijna en zou anders naar een pleeggezin gaan. Ik ben iedereen gaan bellen. Er was veel familie, maar die woonde niet in de buurt. Binnen een week was er een kring van achttien mensen, vooral buren.”

Onder de indruk
“Iedereen voelde de noodzaak,” vervolgt de Eigen Kracht-coördinator. “Ze maakten een indrukwekkend plan. Zeven buurvrouwen maakten een schema waardoor 24 uur per dag iemand bij de moeder en haar baby is, een maand lang. Deze vrouwen volgen ook een informatiebijeenkomst over psychoses. Twee andere buren doen boodschappen en een ander kookt een maand lang. Twee zussen maken voor de bevalling het huis grondig schoon en de oma vangt de andere kinderen op in de eerste weken. Een buurman gaat klussen doen in huis. De familie en vrienden hebben met elkaar gezorgd voor de hele babyuitzet, want die was er nog niet. Ze spraken af om drie weken na de bevalling weer samen te komen om te kijken wat dan nodig is.” De jeugdbeschermer was onder de indruk van dit resultaat, binnen een week. Tien dagen na de bijeenkomst is de baby geboren en dankzij het plan kon ze bij haar moeder blijven. Tot grote vreugde van de moeder, kinderen, familie, buren én de jeugdbeschermer.

 

tekst: Hedda van Lieshout

Wekelijks een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.