“Ik maak me zorgen over de invloed op hem van sommige mensen met wie hij omgaat, dat wil ik hem wel vertellen.”

Een plan na detentie

“Ik maak me grote zorgen over mijn zoon,” vertelt een vader. “Hij komt bijna vrij uit de gevangenis, maar hij heeft geen huis meer, is bijna al zijn vrienden kwijtgeraakt en heeft geen werk. Zijn relatie is uit. Dus ik zie steeds voor me hoe het meteen weer mis gaat.” Hij belt met de vraag of het mogelijk is om een Eigen Kracht-conferentie te organiseren. Hij kent conferenties via zijn werk bij een gemeente en heeft er met z’n zoon over gesproken.

Invloed
De zoon heeft tegen zijn vader gezegd niemand meer te hebben en het nut van een Eigen Kracht-conferentie niet te zien, maar voor zijn vader wil hij het best proberen. De gevangenis werkt mee en de Eigen Kracht-coördinator kan op bezoek komen. De man noemt uiteindelijk een vriend die hij bij de conferentie zou willen hebben. Hij zegt: “Maar ik denk niet dat hij wil komen.” Dat wil de vriend wel, want: “Ik maak me zorgen over de invloed op hem van sommige mensen met wie hij omgaat, dat wil ik hem wel vertellen.”

Familieruimte
Er komen drie oude vrienden, twee neven, een oud-collega, een oom en tante en de vader. Ook de medewerker van de reclassering is er om de voorwaarden te benoemen en te vertellen wat hij zal gaan doen. Ook geeft iemand informatie over woningen. Het is een mooi weerzien in de familieruimte van de gevangenis. Maar het is ook spannend. Al snel geven de aanwezigen aan er voor hem te willen zijn, als hij zich niet meer met bepaalde mensen inlaat. “Dat wil ik zelf ook niet, maar daar heb ik hulp bij nodig.” Die hulp wordt geboden. Duidelijk wordt dat een woning niet zomaar geregeld is. Een van de neven heeft ruimte voor hem, waar hij het eerste maanden terechtkan. Andere afspraken gaan over het zoeken naar werk, vrijetijdsbesteding en een behandeling. De medewerker van de reclassering is tevreden: “Het is fijn om niet alleen te staan in de begeleiding en een plan te hebben met draagvlak.” De vader is opgelucht: “Het schrikbeeld dat het weer mis zal gaan, is weg.”

tekst: Hedda van Lieshout

 

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.