“Wij zijn er ook nog, als het nu thuis niet lukt, dan kunnen ze bij ons komen.”

Een plan voor terug naar huis

Op 12 mei ’22 vindt in de Tweede Kamer een debat plaats over uithuisplaatsingen van kinderen, mede naar aanleiding van de toeslagenaffaire. Wij hopen dat alle kennis en ervaring over het belang van kringen rondom kinderen in dit debat wordt meegenomen. Er zijn zoveel mogelijkheden voor kinderen om terug te komen in hun eigen netwerk, zolang we aandacht hebben voor de verbindingen met familie, vrienden en buren. Onlangs vertelde een Eigen Kracht-coördinator nog over een situatie die laat zien hóe dat kan. “Het had eigenlijk veel eerder kunnen gebeuren”, vertelt ze. “Dan was de uithuisplaatsing niet gebeurd, maar nu konden de kinderen in ieder geval terug.”

Noodkreet
Een alleenstaande moeder van vier kinderen had in de kerstvakantie een noodkreet geuit bij de jeugdbeschermer. Een jaar eerder was haar man overleden en in de moeilijke periode die volgde waren de kinderen onder toezicht gesteld. De Eigen Kracht-coördinator vertelt: “Het ging lang goed, maar in aanloop naar deze vakantie was het teveel geworden. Schulden, verdriet, moeilijk gedrag. De vrouw vroeg hulp, maar de jeugdbeschermer had vakantie. De vervanger kwam langs en schrok van de situatie. Ze vond het niet veilig voor de kinderen, overlegde met haar team en er werd besloten de kinderen uit huis te plaatsen. Ze kwamen terecht in vier verschillende pleeggezinnen.”

Geen idee
Na de vakantie ontdekten vrienden van het gezin wat er gebeurd was en zij kwamen in actie. Ze zeiden: “Wij zijn er ook nog, als het nu thuis niet lukt, dan kunnen ze bij ons komen.” Er werd een Eigen Kracht-conferentie aangevraagd. “Er kwamen vijfentwintig mensen”, vertelt de coördinator. “Vrienden, buren, ouders van de basisschool, twee zussen van de vader en een broer van de moeder. De buren hadden gezorgd dat de ouders van de moeder, die in Ghana wonen, online aanwezig konden zijn. Ze spreken geen Nederlands, maar het was belangrijk dat ze er waren voor hun dochter en kleinkinderen. De kinderen heetten iedereen welkom en het was mooi dat ze mee mochten beslissen. Ze wilden terug naar hun moeder, maar snapten ook dat het niet meteen kon. De twee oudsten waren welkom bij vrienden in de buurt, de andere twee bij buren. Zo konden ze altijd even bij hun moeder langs. Er kwam ook steun voor de moeder, uit de kring en van professionals.” De jeugdbeschermers zeiden na afloop: “We hadden geen idee dat deze kring er was, we hebben er niet aan gedacht.” Doordat de verbindingen weer gelegd werden, wonen de kinderen sinds vorige week weer thuis.

 

tekst: Hedda van Lieshout

Wekelijks een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.