Een vasthoudende jeugdbeschermer
Vorige week belde een maatschappelijk werkster. Er waren vijf organisaties betrokken bij een gezin. Ondanks alle hulp groeiden de zorgen over de kinderen (12, 9 en 6). Ze vertelde: “De ouders zijn gescheiden. De moeder doet erg haar best, maar de invloed van haar ex is groot. Hij is net vrij uit de gevangenis na een veroordeling voor huiselijk geweld en neemt weer meer contact op. Ik wil het overdragen aan jeugdbescherming, maar dat zou betekenen dat hulpverlening meer gedwongen wordt met mogelijk een ondertoezichtstelling en uithuisplaatsing. Ik wil de moeder een kans geven en deze dwang voorkomen. Met een familiegroepsplan kan er veiligheid vanuit het netwerk komen voor het gezin.”
Niemand betrekken
Maar de moeder hield dit af. Ze wilde er niemand bij betrekken en zag een familiegroepsplan niet als een kans. Dus schakelde de maatschappelijk werkster jeugdbescherming in. Ook de jeugdbeschermer zei: “Ik wil dat er eerst een Eigen Kracht-conferentie komt, dan kunnen wij kaders stellen, maar hopelijk aan de zijlijn blijven.” Opnieuw reageerde de moeder afwijzend. De jeugdbeschermer liet echter niet los: “Ik zie dat er mensen zijn die ook zorgen hebben en die hebben we nodig. We moeten nu doorpakken en deze familie in staat stellen om samen een plan te maken. Want als het kan, dan willen we gedwongen zorg voorkomen.” Ze zei tegen de moeder dat ze er vertrouwen in had dat ze het zouden kunnen, maar dat ze dan wel een Eigen Kracht-coördinator moest toelaten.
Vertrouwen als sleutel
Dat deed de vrouw uiteindelijk en ze noemde meerdere mensen die belangrijk voor haar waren. Die mensen reageerden positief. Toch bleef de moeder twijfelen en ze belde de jeugdbeschermer. Die zei: “Wij bieden kaders, maar de kinderen hebben hun familiekring nodig. Zo voorkomen we dat het van kwaad tot erger wordt. “Als jij deze kans om een plan te maken niet neemt, dan ga ik beslissen.” Pas toen drong het tot de moeder door wat dit kon betekenen. Het vertrouwen van de jeugdbeschermer was heel helpend: “Dat zij geloofde dat wij het samen zouden kunnen.” De Eigen Kracht-coördinator ontmoette familieleden die blij waren dat ze werden gevraagd. Zij hadden ook zorgen. Zo kwam er een kring bij elkaar die samen voor deze kinderen én hun moeder een veilig plan maakten. Het vertrouwen van de jeugdbeschermer was de sleutel.
tekst: Hedda van Lieshout
Wekelijks een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.