"Twee volwassenen kunnen besluiten niets meer met elkaar te maken te willen hebben, maar als het om kinderen gaat, moet je je daar overheen kunnen stappen."

Een veilig plan na huiselijk geweld

“Als je denkt dat er niets meer kan, lukt het soms toch,” vertelt een Eigen Kracht-coördinator over een Eigen Kracht-conferentie van een vrouw in een Blijf-van-mijn-lijf-huis. De vrouw was hier gekomen met een dochtertje van vijf jaar, nadat de politie had ingegrepen na een melding van huiselijk geweld. Dit was niet de eerste keer en er was al hulpverlening betrokken. De situatie was nu zo uit de hand gelopen dat er ingegrepen moest worden. De gezinsvoogd van het meisje stelde een Eigen Kracht-conferentie voor.

Als het om kinderen gaat
In de opvang zien ze het eerst niet zitten. De Eigen Kracht-coördinator: “De medewerker gaf daarvoor twee redenen: ze vond de situatie te heftig en daarnaast had de vrouw verteld dat ze geen contact wilde met familie en vrienden. Er was dus geen netwerk. De gezinsvoogd zei echter dat twee volwassenen kunnen besluiten niets meer met elkaar te maken willen hebben en het alleen op te willen lossen, maar als het om kinderen gaat, moet je daar overheen kunnen stappen. Nadat hij daarover met de moeder had gesproken, mocht ik langskomen.”

Niets te verliezen
“Ook zij was aanvankelijk sceptisch,” zegt de Eigen Kracht-coördinator. “Maar ze voelde dat ze weinig te verliezen had. Ze wist ook dat het zo niet kon doorgaan, dus ze wilde het proberen. Ik mocht beginnen bij haar zus.” Deze zus is blij dat ze iets kan betekenen. Het blijkt ook dat zij contact heeft met de moeder van haar zwager. Zij is erg geschrokken door wat er gebeurd is en wil graag iets doen voor haar kleindochter. Als de moeder merkt dat deze mensen wel willen meedenken, durft ze ook de naam van een oude vriendin te noemen. De coördinator: “Ze dacht dat die geen contact meer wilde en had daarom de vriendschap laten verwateren. De vriendin schrok, ze had nooit geweten wat er aan de hand was.”

Verbinding is de kern
Er komt een Eigen Kracht-conferentie met acht mensen. De oma heeft daarin een sleutelrol. Doordat zij er is, kan ook de vader erbij zijn. Er wordt een plan gemaakt voor de eerste maanden, met ondersteuning van het Blijfhuis. Voor de volgende stappen is een vervolgbijeenkomst gepland. De kern is de herstelde verbinding met de kring. Dat biedt veiligheid!

tekst: Hedda van Lieshout

 

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.