"Ik voelde me voor het eerst echt samen met mijn man, omdat we een plan maakten voor onze toekomst.”

Een verhaal uit Slowakije

Op 10 en 11 oktober ‘19 was het Europese netwerk van Family Group Conferences (de internationale naam voor Eigen Kracht-conferenties) bijeen in Slowakije. Eén keer per jaar wisselen mensen uit achttien landen ervaringen uit om van elkaar te leren en samen verder te ontwikkelen. Dit jaar zijn we te gast bij de Slowaakse collega’s. Voorafgaand aan de netwerkbijeenkomst organiseerden ze een dag voor families, hulpverleners, beleidsmakers en het Slowaakse ministerie over Family Group Conferences. Er waren meer dan 220 deelnemers. De Eigen Kracht Centrale mocht ook een presentatie geven. In de middag deelden betrokkenen uit Slowakije verhalen. Er zijn daar inmiddels 180 conferenties gehouden.

Verslaving
Veel van de conferenties gaan over kinderen die in tehuizen wonen. Ook het verhaal dat een moeder vertelde ging daarover. “Het ging niet goed met ons, ik was depressief,” vertelt ze. De coördinator vult aan: “De kinderen waren uithuisgeplaatst en de ouders wilden hen terug, maar wisten niet hoe. Beide ouders waren verslaafd. De kinderen wantrouwden de ouders en wilden niet in het tehuis blijven, maar eigenlijk ook niet terug. Toen zijn wij gebeld.” De moeder: “Het idee van een bijeenkomst was moeilijk, ik wilde er andere mensen bij dan de kinderen. Ik wilde het niet hebben over mijn verslaving. Dat moest. Maar het mocht ook gaan over ons te kleine huis en wat wij nodig hadden. Het was bijna tijd om weer naar de rechter te gaan en daar wilde ik graag een plan voorleggen.”

Samen
De coördinator: “Het lukte het om een kring te vormen. In het eerste deel kwamen specialisten om informatie te geven over verslaving en mogelijkheden voor hulp. Ook over woningen in de regio.” De moeder: “Ik voelde dat de mensen er waren voor ons en ik voelde me voor het eerst echt samen met mijn man, omdat we een plan maakten voor onze toekomst.” De bijeenkomst is nu een jaar geleden. Inmiddels zijn de ouders afgekickt en wonen de kinderen weer thuis. Met begeleiding van een hulpverlener en met steun van familie en vrienden. “De rechter luisterde echt naar ons,” vertelt de moeder. “Sindsdien zijn we samen als familie. Twee weken geleden is de hele kring weer bij elkaar geweest, omdat we een naar bericht hebben gekregen. Mijn man heeft kanker. We hebben met elkaar een nieuw plan gemaakt voor de veranderde situatie. De kring steunt ons nu ook hierbij. Daarom voel ik dat we het gaan redden.”

tekst: Hedda van Lieshout

 

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.