"Haar moeder zat er bovenop, wat leidde tot spanningen. Ik vroeg of ze er wel eens met iemand anders over praatte."

Een zelfgemaakt plan bij obesitas

Het is bijzonder om te merken hoeveel we kunnen delen in een digitale bijeenkomst,” zei een deelnemer aan de online versie van de training ‘het familiegroepsplan in de Jeugdwet’. “Zouden we al zo snel wennen aan het digitaal overleggen?” Ze werkt in een wijkteam als jeugdverpleegkundige. “Ik wilde meer weten over het familiegroepsplan, vooral hoe ik dit kan gebruiken in mijn dagelijkse werk met kinderen en jongeren. Ik noem altijd het belang van hun netwerk en probeer daarop door te vragen, maar ik ben vanuit mijn opleiding en eerdere werk in een ziekenhuis het meest gericht op problemen en neem snel de regie voor oplossingen.”

Tennis
De training start met informatie over het familiegroepsplan, daarna delen we praktijksituaties. Deze verpleegkundige vertelt als voorbeeld over een twaalfjarig meisje met obesitas: “Ze kampte al jaren met overgewicht, maar wilde er niet over praten. Haar moeder zat er bovenop, wat leidde tot spanningen. Ik vroeg het meisje een keer of ze er wel eens met iemand anders over praatte. Alleen een nicht begreep haar, vertelde ze. Ik opperde of de nicht misschien een keer mocht meedenken. Dat mocht, de keer erna spraken we met de nicht erbij. Toen ik vroeg wat het zou opleveren als het meisje zou afvallen, vertelde de nicht dat ze graag samen op tennis wilden, maar dat haar nichtje zich schaamde voor hoe ze eruitzag. Het meisje vulde zelf aan dat ze ook graag naar het strand zou willen, maar dat niet durfde.”

Complimenten
“Ik heb meegedacht over kleine stappen om deze dingen te kunnen bereiken en hen om een plan gevraagd. De keer erna hadden ze een plan gemaakt en dit besproken met de ouders van het meisje. De moeder wilde graag helpen en ging in overleg met haar dochter anders koken voor het hele gezin. Nu durfde het meisje weer op de weegschaal te gaan staan en zo zag ze al snel wat resultaat. Ze heeft het echt zelf bedacht, samen met haar nicht en ze heeft het zelf uitgevoerd. Ik kon complimenten geven en meedenken. Deze andere rol is voor mij wennen: meer ondersteunend aan het meisje en haar familie. Maar het contact werd hierdoor beter. Zij bleef eigenaar van haar oplossing en daardoor werkte het.

tekst: Hedda van Lieshout

 

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.