“Als ik steeds minder hoef te doen, dan weet ik dat ik goed bezig ben.”

Eigen Kracht-coördinatoren herstellen verbindingen

“Wat zijn dat voor mensen, die Eigen Kracht-coördinatoren?” wordt ons vaak gevraagd. Het zijn erg leuke mensen, die zich naast hun werk of andere dagelijkse activiteiten af en toe inzetten om een kring om iemand of om een gezin groter te maken en een bijeenkomst voor hen te organiseren. Het zijn mensen die het leuk vinden om te organiseren zonder met inhoud bezig te zijn, die makkelijk contact leggen, creatief en flexibel zijn en vooral vertrouwen hebben in de kracht en mogelijkheden van mensen. Een Eigen Kracht-coördinator zei eens: “Als ik steeds minder hoef te doen, dan weet ik dat ik goed bezig ben.” Belangrijk is dat ze geen belang hebben bij de uitkomst van het proces, dat ze onafhankelijk zijn.

Overlijden
Een Eigen Kracht-coördinator vertelde over een Eigen Kracht-conferentie voor een alleenstaande vader. Hij was al jaren gescheiden, maar kort geleden overleed zijn ex-vrouw. Ze deelden de opvoeding en nu kwamen de kinderen helemaal bij hem wonen. De Eigen Kracht-coördinator: “Hij deed het gewoon en vroeg geen hulp, dat had hij niet eens bedacht. Totdat een van zijn zussen zag dat het niet helemaal goed ging en ons belde. Ik mocht bij de vader langskomen, maar hij zei dat niemand hem kon helpen. ‘Iedereen heeft een eigen leven en ik moet het gewoon zelf redden.’ Bij het tweede gesprek kwamen ook twee zussen. Toen zij benoemden wat zij zagen, erkende hij hoe zwaar het was.”

Het zien gebeuren
“Er kwam een bijeenkomst met negen mensen. De energie die in zo’n groep vrijkomt, als al die mensen om de kinderen heen gaan staan, is altijd weer bijzonder. Daar doe ik het voor. Als Eigen Kracht-coördinator ben je geen onderdeel van het geheel. Je brengt mensen bij elkaar en ziet het gebeuren. Ik hoef er niets van te vinden, hoewel dat soms best lastig is. Ook hier dacht ik regelmatig ‘dat zou ik echt anders doen’, maar zij doen het op hun manier en dat is belangrijk. Inmiddels heb ik het vertrouwen dat ieder mens verbindingen heeft, dat is vanzelfsprekend geworden. Ik help bij het leggen of herstellen van die verbindingen. Deze kring maakte een plan voor de kinderen en hun vader, met praktische hulp en steun bij het verwerken van het overlijden. Er was aandacht voor verdriet en voor nieuwe plannen. Aan het eind voelde ik opluchting en toen dacht ik: ‘Wat is het toch mooi dat dit kan.’”

 

tekst: Hedda van Lieshout

Wekelijks een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.