"De planbijeenkomst vindt plaats als ik weer terug ben. Dat is precies op tijd, want daarna gaat de hulpverlener van de ouders weg."

Eigen Kracht gaat door in de vakantie

Veel mensen kijken uit naar de zomer: vakantie en tijd voor elkaar. Voor sommige families is het juist een moeilijke periode. Er is bijvoorbeeld minder opvang en hulpverleners gaan ook met vakantie. Een collega vertelt hoe een jeugdbeschermer en een gezin in een moeilijke situatie de vakantie aangrijpen als kans. De jeugdbeschermer belde vorige week mijn collega vanwege zorgen over het gezin met drie kinderen. De oudste zoon is uithuisgeplaatst, de andere twee wonen thuis, maar staan onder toezicht. Eerdere vakanties leidden tot extra spanningen. De kinderen hingen tot laat op straat, vertoonden ‘kliergedrag’ en buren klaagden over overlast. Deze zomer wil de jeugdbeschermer dat het anders gaat.

Zelf doen
“De jeugdbeschermer dacht dat er meer mogelijk is in dit gezin,” vertelt mijn collega. “Ze wist dat er familie betrokken is, maar een gesprek erover lukte niet.” De ouders hebben weinig vertrouwen in haar en zijn boos over de besluiten die zij eerder genomen heeft. “Mijn vakantie staat ook voor de deur,” zegt de gezinsvoogd. “Ik heb dat aangegrepen om met de ouders te praten over het maken van een plan, met de mensen die voor hen belangrijk zijn. Dat ze dit kunnen voorbereiden in de tijd dat ik er niet ben, maakte dat zij voelden dat ze het echt zelf mogen doen.”

Iedere aanvraag kan starten
De jeugdbeschermer heeft de voorwaarden voor het plan gesteld en met het gezin doorgesproken: “Ik ga met een gerust hart op vakantie, want ik weet dat zij aan de slag zijn. De planbijeenkomst vindt plaats als ik weer terug ben. Dat is precies op tijd, want daarna gaat de hulpverlener van de ouders weg. Het plan is er dan voordat de meest stressvolle tijd voor hen start.” Groot voordeel van onze poule van Eigen Kracht-coördinatoren is dat er altijd voldoende coördinatoren in het land zijn. Ook in de zomer kan er dus elke dag een aanvraag starten. “Een coördinator is inmiddels bezig met de voorbereidingen met dit gezin terwijl de jeugdbeschermer sinds maandag met vakantie is,” aldus mijn collega. “Er zijn al verbindingen gelegd met twee opa’s, een oma, drie tantes, twee neven en een buurvrouw. In de voorbereiding wordt volop meegedacht en meegeholpen.”

tekst: Hedda van Lieshout

 

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.