"Tijdens de digitale bijeenkomst werd bij de verschillende deelnemers pizza bezorgd. Dat gaf een mooi gevoel en maakte de digitale wereld heel menselijk.”

Ervaringen uit Engeland

Het coronavirus treft ook het werk van collega’s in andere landen. We hebben met elkaar contact over hoe het gaat en hoe we mensen zoveel mogelijk kunnen blijven ondersteunen bij het maken van plannen onder de getroffen maatregelen. Sinds deze week zijn collega’s in Engeland ook begonnen met het wekelijks delen van verhalen, onder de naam ‘Friday Story’. In hun eerste nieuwsbrief een voorbeeld over Eigen Kracht-conferenties in tijden van sociale afstand. Een Eigen Kracht-coördinator in Camden (Londen) vertelt dat ze verrast is over hoe gewoon veel elementen van de bijeenkomst zijn nu deze digitaal zijn. Ze geeft twee voorbeelden, die ik graag deel.

Pizza
“Aan het begin van de bijeenkomst groet iedereen elkaar zoals ze ook live zouden doen bij een kopje koffie of thee. Ze praten bij en al snel is het gesprek even intensief als we gewend zijn, ondanks dat de techniek nog onwennig is. Wat ik altijd merk bij de bijeenkomsten, is dat eten en drinken een belangrijk onderdeel is. Soms helpt het om moeilijke gesprekken op gang te brengen. Ik heb nagedacht hoe dat kan nu mensen niet samen kunnen komen. In één van de bijeenkomsten heb ik voorgesteld om eten te laten bezorgen. De deelnemers vonden het een goed idee en kozen pizza. Tijdens de digitale bijeenkomst werd bij de verschillende deelnemers pizza bezorgd. Dat gaf een mooi gevoel en maakte de digitale wereld heel menselijk.”

Emoties
“Tijdens een andere digitale bijeenkomst kregen een vader en zoon ruzie. De zoveelste ruzie tussen hen, maar dit keer op het scherm terwijl familie en vrienden toekeken. Dat was pittig. De familie zag voor het eerst gebeuren waar ze al veel over gehoord hadden. Ze konden nu in het moment reageren en meedenken met vader en zoon. Als eerste maakten ze met elkaar een plan om te steunen bij het herstellen van de relatie, voordat ze verder nadachten over de andere dingen die nodig waren.” De coördinator is blij dat ze nog altijd bijeenkomsten kan begeleiden, inclusief besloten tijd voor de familiegroep. Ze zegt: “De kern van de bijeenkomsten gaat niet verloren, de menselijke emoties komen toch naar boven. Alleen voor nu via een scherm.”

tekst: Hedda van Lieshout

 

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.