"De buren zijn belangrijk, omdat die vaak als eerste zien dat het niet goed gaat. En omdat ze er last van hebben."

Essentie en urgentie van een familiegroepsplan

“Het is heel fijn als een gemeente de essentie én de urgentie snapt van een familiegroepsplan,” vertelt een collega. “Op de laatste werkdag voor kerst belde een oma, met grote zorgen over haar dochter en kleinzoon. Haar dochter werd tijdelijk opgenomen vanwege psychische problemen en haar kleinzoon van 8 jaar zou uithuisgeplaatst worden. Er was weinig contact met verdere familie. De oma was gebeld door de jeugdbeschermer, die een familiegroepsplan voorstelde. De oma was op dat moment in het buitenland en kon de jongen niet opvangen, maar ze vond het een goed idee om een plan te maken.”

Financiering
“Omdat we in die gemeente geen overeenkomst hebben voor financiering, belde ik om te vragen naar mogelijkheden. Ze hadden nog nooit van familiegroepsplannen gehoord, maar gingen informeren. Ik werd teruggebeld door een andere afdeling en legde alles uit. Eind van de middag werd ik teruggebeld: we mochten starten! Dus belde ik vlak voor het eten een Eigen Kracht-coördinator, die nog diezelfde avond met de oma en de moeder kon bellen. Vanwege de opname van de moeder, was er haast bij. Dus rond de kerstdagen heeft de Eigen Kracht-coördinator mensen gebeld en bezocht. De oma vertelde dat de buren belangrijk waren, omdat die vaak als eerste zien dat het niet goed gaat. En omdat ze er last van hebben. De moeder vond dit moeilijk, maar snapte het wel. Dus de buren mochten komen.”

Door luikje kijken 
“Een paar dagen later was de bijeenkomst, iedereen voelde de urgentie. Oma deed via de computer mee. De hulpverlener van de moeder vertelde dat opname noodzakelijk was, de jeugdbeschermer vertelde dat de jongen niet alleen thuis kon blijven. De kring maakte een plan waardoor de jongen opgevangen kon worden bij familie en met die familie zijn moeder kon bezoeken. Ze spraken af om na een maand weer samen te komen om een plan te maken voor de periode na de opname. De buren willen hierin ook graag meedenken, omdat zij altijd dichtbij zijn. De moeder kon nu gerustgesteld aan haar herstel werken. Het is altijd mooi om even mee te mogen kijken in een kring, alsof je door een luikje naar binnen kijkt. Wat je dan vooral ziet: dat mensen niet meer alleen zijn en dat een besluit gedragen wordt door een grotere kring. Dat maakt een enorm verschil.”

 

tekst: Hedda van Lieshout

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.