"Mijn broer en schoonzus vertelden eerlijk hoe het ging. Ze moesten wel, want als er geen plan kwam, dan was er een risico dat de kinderen uithuisgeplaatst werden."

Familiegroepsplan bij de gemeenteraad

“Ik had nog nooit van een familiegroepsplan gehoord, tot ik werd uitgenodigd voor een Eigen Kracht-conferentie voor mijn neefje en nichtje,” vertelt een tante. “Ik wist dat het niet zo goed ging in het gezin van mijn broer, maar niet dat het zo slecht ging. Mijn broer was zijn baan kwijtgeraakt. Ik merkte dat hij vaker dronk, maar ik had geen idee dat hij daardoor agressief was geworden. Zo erg zelfs dat er een melding was gedaan voor kindermishandeling. Nu kregen ze de kans om met familie en bekenden een veilig plan te maken. Iedereen die zij vertrouwden werd uitgenodigd, ik mocht ook meedenken.”

Eerlijk vertellen
“We hebben nog drie broers, die kwamen alledrie en daarnaast de zussen van mijn schoonzus met hun partners. Verder waren er twee goede vrienden. Mijn broer en schoonzus vertelden eerlijk hoe het ging. Ze moesten wel, want als er geen plan kwam, dan was er een risico dat de kinderen uithuisgeplaatst werden. Maar het was echt knap: ze vertelden hoe het was gegaan en zeiden dat ze echt hulp nodig hadden. Iedereen wilde helpen, maar we zeiden ook dat mijn broer voor zijn drankprobleem professionele hulp moest zoeken. Omdat wij hem daarbij zouden steunen, durfde hij deze stap te nemen. Hij was opgelucht dat het nu bekend was en dat wij er allemaal voor hem en zijn vrouw waren. We hebben afspraken gemaakt over onze steun aan het hele gezin en de jeugdbeschermer vond het een veilig plan en keurde het goed.”

Niet bekend
“Daarna ging het een stuk beter, al ging het af en toe ook nog mis. Dan wisten ze wie ze direct konden bellen en dat maakte een enorm verschil. Met de kinderen ging het snel veel beter, dat was heerlijk. Door deze ervaring ben ik me gaan verdiepen in het familiegroepsplan. Het bleek al een paar jaar in de wet te staan. Ik ontdekte dat het familiegroepsplan in mijn gemeente niet bekend was en daarom ben ik gaan inspreken bij de gemeenteraad. Ik heb verteld over mijn ervaring en gezegd dat de mogelijkheid voor een Eigen Kracht-conferentie ook in onze gemeente beschikbaar zou moeten zijn. Uiteindelijk is er in mijn gemeente een potje gekomen. Geweldig.”

Er zijn nog veel gemeenten waar het familiegroepsplan onbekend is. Daarom hebben we deze week in een webinar voor gemeenteraadsleden verteld over de mogelijkheden hiervan. Er waren bijna 100 aanmeldingen. We hopen dat het leidt tot meer mogelijkheden voor familiegroepsplannen en daarmee veel mooie verhalen.

 

tekst: Hedda van Lieshout

Wekelijks een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.