" Hij zou heel graag het graf van zijn vrouw bezoeken, maar wil ook wandelen en kaarten."

Geen eenzame kerstdagen

Een teammanager van een verpleeghuis belde ons om mee te denken over een bijeenkomst voor een van haar bewoners. Een weduwnaar van 82 jaar. De teammanager: “Hij is regelmatig in de war, maar op momenten dat het goed gaat, wil hij nog van alles. Hij zou heel graag het graf van zijn vrouw bezoeken, maar wil ook wandelen en kaarten. De medewerkers doen erg hun best, maar gunnen hem meer. Zijn dochter komt af en toe, de pastoor van de kerk en soms een oude buurman, maar hij voelt zich vaak eenzaam. Na de bezoeken is hij vaak erg in de war.”

Dementie
Eén van de medewerkers: “Ik sprak met hem en zijn dochter over een bijeenkomst om een plan te maken. Zij vertelde dat ze zich zorgen maakt over haar vader, maar niet goed weet wat ze kan doen. Haar broers kwamen eigenlijk nooit, omdat ze niet weten hoe ze met hem om moeten gaan. Zelf redt zij het niet om vaker te komen, ze vindt het zwaar. Als ik haar voorstel om samen te komen met mensen die belangrijk zijn voor haar vader, heeft ze daar weinig vertrouwen in, maar ze wil het wel proberen. Uiteindelijk komen er negen mensen naar een bijeenkomst. In het eerste deel vertelt een deskundige over het proces van dementie. De familie en vrienden hebben veel vragen over wat zij het beste kunnen doen.”

Kalender
“De tips van de deskundige hielpen erg voor het plan dat ze maakten. Regelmaat is belangrijk en daarom maakten ze een kalender waar precies opstond wie wanneer zou komen: de zonen ieder een keer per twee weken, de dochter wekelijks en zij kan dan mee-eten, drie kleinkinderen ieder maandelijks. De oude buurman gaat twee keer per week een wandeling met hem maken, een vriend wekelijks kaarten. De dochter gaat een keer per maand met hem naar het graf van zijn vrouw. In het plan is ook aandacht voor steun voor de dochter. Na de bijeenkomst bleven de dochter en een kleindochter om samen de kalender in zijn kamer op te hangen.” Inmiddels zijn we drie weken verder en we spreken de teammanager: “Voor ons is het heel fijn dat we meer contacten hebben met zijn netwerk. Hijzelf is echt opgeleefd, hij leeft toe naar de bezoeken en uitjes. Gisteren zei hij: ‘Ik kijk dit jaar uit naar de kerstdagen.’”

 

tekst: Hedda van Lieshout

Wekelijks een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.